Zaječar: Završava se V međunarodni skup o konzervaciji mozaika (VIDEO)

Posetom Caričinom gradu u Lebanu i muzeju u Leskovcu, Međunarodni skup “Konzervacija uranjajućeg sloja na mozaiku-kako ga sačuvati”, koji je prethodna tri dana radio u Zaječaru, danas se završava. Ovo je peti skup koji se održava bijenalno u zemljama učesnicama, a prvi put je organizovan u Srbiji, u našem gradu.  

Skup je realizovao Centralni institut za kozervaciju u saradnji sa Narodnim muzejom “Zaječar”, uz podršku Centralno-evropske inicijative, Ministarstva kulture i informisanja i Jonsko-jadranske inicijative, a učestvovalo je 40-ak stručnjaka iz 14 zemalja regiona, Evrope i Amerike.

Osim razgovora o novim dostignućima vezanim za konzervaciju mozaika, gosti Zaječara posetili su i arheološki lokalitet “Feliks Romulijanu” gde su osim ostataka Galerijeve palate imali priliku da vide i raskošne podne mozaike koji su zaštićeni peskom a za ovu priliku su bili otkriveni.

Pred odlazak, zamolili smo neke od učesnika da nam prenesu svoje utiske….

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *