Stručni skup u Zaječaru: Konzervacija uranjajućeg sloja na mozaiku – kako ga sačuvati

U Zaječaru će od 1. do 4. oktobra, biti održan međunarodni stručni skup pod nazivom SEEMOSAICSV “Konzervacija uranjajućeg sloja na mozaiku – kako ga sačuvati”.

Ovo je peti po redu stručni skup koji će biti realizovan u okviru regionalnog projekta SEEMosaics: Razvijanje mreže stručnjaka za konzervaciju mozaika i promocija mozaičkog nasleđa Jugoistočne Evrope. 

Projekat je iniciran kako bi se ojačala međunarodna saradnja u zaštiti i prezentaciji mozaika u Jugoistočnoj Evropi. Ovogodišnji skup predstavlja nastavak jačanja mreže stručnjaka iz oblasti konzervacije i restauracije mozaika. Kroz predavanja, izložbu postera, posete arheološkim lokalitetima Felix Romuliana i Caričin grad, doprineće se konzervaciji i prezentaciji mozaika na arheološkim lokalitetima, osvetljavanjem važnog pitanja konzervacije i očuvanja mozaika in situ.

Glavne teme se odnose na tehnike konzervacije-restauracije mozaika na lokalitetima, korišćenje savremenih tehnologija i materijala, kao i prezentaciju mozaika konzerviranih in situ. Svoja iskustva razmeniće eminentni stručnjaci u oblasti konzervacije mozaika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Grčke,  Austrije, Mađarske, Italije, Francuske, Španije i SAD. Ovogodišnji skup se realizuje u okviru programa predsedavanja Republike Srbije Evropskom strategijom za Jadransko-jonski region (EUSAIR) i Jadransko-jonskom inicijativom.

SEEMOSAICSV stručni skup realizuje Centralni institut za konzervaciju  u saradnji sa Narodnim muzejom “Zaječar”, uz podršku Centralno-evropske inicijative (CEI), Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Jonsko-jadranske inicijative – JJI, Evropske strategije za jadransko-jonski region (EUSAIR), Francuskog instituta u Srbiji i Centra kulturnih dobara. Skup su takođe podržala preduzeća Koto, MAPEI Beograd i Röfix.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *