Akvareli zaječarske umetnice Irene Jovanović predstavljeni Boranima

Do 1. oktobra u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, može se razgledati izložba akvarela “San o pejzažu” Irene Jovanović, umetnice iz Zaječara. Inspiracija i tema izložbe su pejzaži rađeni u tehnici akvarel, kao sažeti i likovno transponovani utisak o pejzažima.

U katalogu koji prati ovu izložbu Dragan Nikolić je između ostalog zapisao:

“Pejzaž se vidi kroz prizmu kolorita i pozicioniranja samih boja, mrlje od boje posredstvom mešanja sa navlaženom površinom stvaraju svoje jedinstvene oblike i teksture, štrafte dobijaju formu ornamente koji prezentuju prirodu, te bi ovakva forma bila vrlo interesantna u primenjenim umetnostima, na porcelanu i tekstilu. Akvareli Irene Jovanović predstavljaju jedinstven pogled na prirodu, a samim tim i predstavu same prirode.”

Istoričar umetnosti Dejan Sotirović takođe ima svoje impresije u ovom katalogu:

“Najbolje je isključiti se, niste tu, nema vas, a na kraju toga je to što vas čeka. Na putu ka tom vozu kopji u nama oduvek predstavlja sve arhetipove koje bi ste, iole taknuti, zamislili, mogli zamisliti, postoji stanica gde smete odložiti sve suvišno, i reći ja ovde silazim, silazim. Ovi akvareli, ovo nebo, ovo tlo, ja tu silazim…”

Irena Jovanović je rođena 1971. godine u Zaječaru. Srednju likovnu školu je završila u Nišu, a zvanje diplomiranog slikara – dizajnera keramike stekla je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Član je ULUS-a i ULPUDUS-a od 1997. godine. Bila je član ZAART-a, udruženja zaječarskih umetnika. Postdiplomske studije je upisala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna. Osim samostalnih izložbi, učestvovala je na velikom broju grupnih izložbi i u radu većeg broja umetničkih kolonija. Živi i radi u Zaječaru, bavi se likovnim radom i pisanjem poezije na srpskom i engleskom jeziku.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *