Hor KORIKOS iz Njujorka pobednik Natpevavanja horova na 54. Mokranjčevim danima

Hor “Korikos” iz Njujorka sa dirigentom Alekom Galambosom pobednik je “Natpevavanja horova” 54. “Mokranjčevih dana” u Negotinu. U veoma oštroj konkurenciji Amerikanci su pokazali visoke umetničke domete, skladnu i ujednačenu interpretaciju osvojivši Statuetu Stevana Mokranjca, rad vajara Nebojše Mitrića i čast da izvedu celovečernji koncert na narednom festivalu.

“Repertoar koji smo večeras izveli je naš standarni repertoar, sa izuzetkom Mokranjca. Mi u Sjedinjenim američkim državama održavamo takmičenja u novoj muzici, otkrivajući tako nove kompozitore, ne samo u Njujorku, već i širom Sjedinjenih američkih država i sveta. Ovu muziku i najčešće izvodimo”, rekao je Alek Galambos, dirigent ovog, u Njujorku veoma poznatog vokalnog ansambla koji je svoju reputaciju stekao sjajnim koncertima u prestižnim dvorama, poput Karnegi hola i Linkoln centra.

Žiri u sastavu: dr Sonja Marinković, muzikolog, redovni profesor na Katedri za muzikologiju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i dirigenti dr Tamara Adamov Petijević i dr Miloje Nikolić nagradu za uspeli izbor repertoara na tragu Mokranjčeve tradicije dodelio je Horu KUD “Stanko Dragojević” iz Podgorice (Crna Gora), kojim je dirigovao Ilija Dapčević.

Dirigentu Juliji Šćepanović i horu “Devana” iz Amsterdama (Holandija) specijalno formiranog zbog “Mokranjčevih dana” i nastupa na ovom festivalu pripala je nagrada za negovanje dijaloga kulture.

Gradski mešoviti hor “Vardar” iz Skoplja (Severna Makedonija) pod upravom Jasmine Đorđeske nagrađen je za uspelu interpretaciju dela nacionalnog repertoara, a Gradski mešoviti hor “Abrašević” iz Valjeva sa dirigentom Draganom Vasiljevićem za doprinos u negovanju najboljih tradicija u interpretaciji Mokranjčevih dela.

Kamerni hor “Lavirint” iz Zaječara pod upravom Željke Aleksić dobio je nagradu za plemeniti kamerni zvuk hora u interpetaciji “Heruvimske pesme” Irine Denisove.

Publika u sali Doma kulture “Stevan Mokranjac” pored nastupa ovih šest horskih ansambala i pobede američkog hora, zapamtiće, nema sumnje, i trenutak čekanja odluke žirija, kada ih je makedonski kompozitor i pijanista Andrej Naunov, čiju je kompoziciju “Što mi e milo” izveo hor iz Skoplja, na klaviru podsetio na neke od najvećih hitova večnih eks-ju balada. U glas su zapevali i publika i horisti govoreći, kako je rekao i Alek Galambos, dirigent “Korikosa” na srpskom jeziku pozdravljajući Negotince i njihove goste, “univerzalnim jezikom muzike”.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *