Nastavlja se program festivala ART ZONA ZA SVE

Trećeg dana festivala “ART ZONA ZA SVE” održana je javna debata o socijalnom preduzetništvu. Zoran Jelić psihoterapeut i Upravnik “DOWN SINDROM CENTRA” iz Banjaluke, predstavio je PAIN program koji sprovode od 2016. godine. U RARIS-u su se uz predstavnike NSZ, PIO fonda, RARIS-a, ŠOSO “Jelena Majstorović”, Ustanove “Oblutak”, okupili i predstavnici drugih udruženja kao i mladi sa intelektualnim teškoćama i njihovi roditelji. Zaključak na kraju debate bio je da ne treba čekati donošenje zakona o socijalnom preduzetništvu, koji je još na nivou nacrta, i čija se manjkavost ogleda upravo u tome što pojam socijalnog preduzetništva ograničava isključivo na “radnu integraciju”, zapostavljajući njegovu socijalnu dimenziju. Pokrenuti inicijativu, razraditi ideju i kao takvu je plasirati kroz projekat, trenutno je jedini način da donosioci odluka u lokalnoj samoupravi prepoznaju značaj socijalne inkluzije i kao takvu je podrže. 

Program trećeg dana započeo je nastupom predškolaca iz OŠ “Hajduk Veljko” Zvezdan. Mališani su se dobro zabavili gledajući predstavu “Lepotica i zver” u izvođenju dramskog studia KUD “Šarski behar” iz Prizrena, dok je predstava “Mali princ” DOWN SINDROM CENTRA iz Banjaluke rasplakala mnoge prisutne. Usledio je nastup učenika OŠ “Ljubica Radosavljević Nada”, a potom i premijera inkluzivne predstave “Istočno od sunca zapadno od meseca” članova dramskog studija “Dečijeg centra”.

Današnji program počinje u 12 sati u Gimnaziji programom pod nazivom – Radionica 1% informacija – 100% diskriminacija. Od 16 sati u dvorištu Dečijeg centra počeće Javni čas – MUZIKA PRIPADA SVIMA

U 17 sati biće izvedena predstava iz Šida “SIMFONIJA U F-DURU ILITI MALA LEKCIJA PROTIV ŠUNDA”, u nastavku Škola džez baleta “Dečiji centar” i Udruženje “L-DOWN” Zaječar izvešće “KAD UMEŠ DA SANJAŠ I VOLIŠ”, Ustanova “Oblutak” iz Zaječara i Umetničko udruženje “KLASSIKUM” iz Beograda imaju interaktivni koncert “KLASIKA U POSETI”, a Gradsko pozorište iz Rume izvešće predstavu “ISTI A RAZLIČITI”.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.