Homerova ODISEJA zatvorila ANTIKA FEST

Homerovom “Odisejom”, u dramatizaciji Damira Mahmutovića i režiji Vlade Keroševića, sinoć je na Feliks Romulijani završen trodnevni festival “Antika fest”.

Ovu antičku dramu izveli su studenti Akademije umjetnosti iz Tuzle koje je publika nagradila dugim aplauzom. Njihov profesor i reditelj predstave Vlado Kerošević kaže da je “Odiseja” jedan od bisera antičke književnosti prema kojoj teatar iz Tuzle gaji poseban pijetet i da je bilo zadovoljstvo odigrati je u autentičnom ambijentu Romulijane. Ovo je treći nastup Akademije umjetnosti iz Tuzle na “Antika festu”. Do sada su nastupali sa Vergilijevom “Eneidom” i Homerovom “Ilijadom”.

Predstavi “Odiseja” prethodila je promocija knjige “Metaarheologija” na kojoj su učestvovali autorka prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević, arheolog, i Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Clio.

Ocenjujući ovogodišnji “Antika fest” njen idejni tvorac i kreator Nebojša Bradić kaže da je oživljavanje festivala na Romulijani značajan momenat za lokalitet, za Zaječar ali i za kulturu Srbije. Antika fest se ponovo vraća na festivalsku mapu države što je jako važno jer se kultura tokom leta seli iz prestonice na važne arheološke lokalitete povezujući savremenu produkciju sa kulturnim nasleđem. Sam doživljaj koji pruža antika u Romulijani je jednistven i utisci učesnika i publike su izvanredni što nas obavezuje da već sada osmišljavamo naredni festival, idućeg avgusta, napominje Bradić.

Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta ističe da je s obzirom na posećenost festival uspešno organizovan. 

“Po novom konceptu festival koji traje tri dana sa izmenjenom dinamikom i dešavanjima pokazuje da smo bili na pravom putu. Predstoji nam ozbiljna analiza, osmišljavanje programa ali i prikupljanje sredstava kako bi osim grada Zaječara u finansiranje “Antika festa” bila uključena i različita ministarstva, kao i domaći i strani donatori kako bi iduće godine program dobio izraženu međunarodnu dimenziju”, ističe Đuričić.

Organizatori “Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i “Dunav fest” u saradnji sa Narodnim muzejom iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *