Zaječar domaćin učesnicima 19. Međunarodne filozofske škole Felix Romuliana

U Zaječaru je u toku 19. Međunarodna filozofska škola “Felix Romuliana”, koja je juče popodne  otvorena na kasnoantičkom lokalitetu čije ime nosi, uz zvuke studentske himne Gaudeamus igitur, u izvođenju gradskog hora.

Na filozofskoj školi učestvuje 31 predavač i oko 50 polaznika iz Srbije, Bugarske, Makedonije, Grčke, Slovenije, Hrvatske, Nemačke i Italije. Učesnike skupa pozdravio je Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu “Zoran Radmilović” i poželeo im dobrodošlicu u naš grad.

Ovogodišnju filozofsku školu otvorili su dugogodišnji direktor Slobodan Divjak i novi direktor prof dr Milenko Bodin. Slobodan Divjak podsetio je na rad obnavljene Filozofske škole od 2006 do 2017 godine. Ona je jedinstvena jer su njeni polaznici bili studenti iz svih glavnih Univerzitetskih centara u Srbiji. Bila je najposećenija škola ovog tipa koju su osim studenata pohađali i profesori filozofije u srednjim školama i organizovali seminare unutar nje. Od predavača kroz ovu školu prošli su gotovo svi naši istaknuti teoretičari, a bilo je i stranih gostiju.

Novi direktor filozofske škole prof. dr Milenko Bodin izrazio je nadu da će škola uspešno raditi i zahvalio svim učesnicima škole kao i gradu i organizatorima iz Zaječara. Profesor Bodin, koji je jedan od naših najznačajnijih filozofa i direktor Centra za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja u Beogradu, govorio je i o temi ovogodišnje trodnevne filozofske škole “Bezbednost i sloboda” najavljujući da će biti osvetljeno niz pitanja vezanih za nju.

Uvodno izlaganje imao je prof dr Vihren Buzov, sa Univerziteta Trnovo u Bugarskoj. Današnje sesije se odvijaju u velikoj sali gradske uprave u Zaječaru, do 19,30, a sutra od 9 do 14 sati. 

 

 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *