Trodnevni ANTIKA FEST na Romulijani počinje u sredu, 28. avgusta

“Antika fest” na kasnoantičkom lokalitetu Feliks Romulijana kod Zaječara, obnovljen posle dve godine pauze, ponudiće publici od 28. do 30. avgusta tri pozorišne i scensko-muzičke predstave, objedinjene sloganom “Umetnost sećanja”, kao i prateći program.

Svečano otvaranje festivala je u sredu 28. avgusta u 18 sati, nakon čega će biti održana debata “Nove pozorišne prakse i antički tekst”. Učestvuju: teatrolog Aleksandar Milosavljević, kritičar Ana Tasić, glumac Vlado Kerošević i reditelj Nebojša Bradić.

Za 19,30 zakazana je zaječarska premijera predstave “Žene iz Troje” prema tekstu antičkog pisca Euripida, u režiji Nebojše Bradića i produkciji Narodnog pozorišta Priština, Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” i Dunavfesta.

U četvrtak 29. avgusta od 18 sati predviđena je promocija knjige “Car i Galilejac”. U pitanju je predstavljanje prvog izdanja ove drame Henrika Ibzena u Srbiji, u izdanju Akademske knjige iz Novog Sada. Učestvuju: Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg; Nebojša Bradić, reditelj; Bora Babić, urednik Akademske knjige i glumci Ivan Zarić, Vlado Kerošević i Tihomir Stanić.

Od 19,30 na programu je scensko-muzička predstava “Opsada i pad Konstantinopolja” po tekstu Mihajla Kritovula u adaptaciji Gorana Markovića i u izvođenju Tihomira Stanića i Gradskog pevačkog društva “Stevan Mokranjac” iz Zaječara.

U petak 30. avgusta za 18 sati zakazana je promocija knjige “Metaarheologija”, Staše Babić, u izdanju Clia. Učestvuju: prof. dr Staša Babić, Bora Dimitrijević, arheolog, i Zoran Hamović, glavni i odgovorni urednik Izdavačke kuće Clio.

Od 19,30 publika će moći da pogleda predstavu “Odiseja” po tekstu Homera, u adaptaciji i režiji Vlade Keroševića, u izvođenju studentata Akademije umjetnosti iz Tuzle.

Tokom trajanja festivala, od 28. do 30. avgusta, biće obezbeđen besplatan autobuski prevoz od Zaječara do Romulijane. Polasci su u 17 i u 18 sati ispred Amana.

Organizatori “Antika festa” su Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i “Dunav fest” u saradnji sa Narodnim muzejom iz Zaječara, a pokrovitelj je grad Zaječar.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *