Otvorena 26. Međunarodna likovna kolonija GAMZIGRAD 2019. (VIDEO)

U Klubu kulture „Naše mesto“ u Kotlujevcu, sinoć je svečano otvorena 26. Međunarodna likovna kolonija “Gamzigrad 2019“ kao i izložba radova učesnika prošlogodišnje kolonije.

Manifestaciju  je otvorila Elena Petrović, pomoćnica gradonačelnika Zaječara, koja je istakla da je grad Zaječar ponosan na koloniju koja se organizuje već 26 godina jer čuva tradiciju i umetnost kao najveće kulturno bogatstvo i poželela dobrodošlicu svim učesnicima kolonije.

Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centra za kulturu “Zoran Radmilović” zahvalio je svima koji su učestvovali u organizovanju prošlogodišnje i ovogodišnje kolonije, a posebno selektoru Mr Dragu Simiću.

„Posebnu zahvalnost dugujemo i svim onim ljudima koji su ovu koloniju ustanovili i nisu dozvolili da posle četvrt veka propadne i nestane kao mnoge kolonije u Srbiji, već su je i u teškim vremenima održali i sačuvali. Zahvalnost dugujemo i institucijama koje  koloniju pomažu svih ovih 26 godina, pre svega Gradu Zaječaru kao osnivaču i domaćinu kolonije, zatim Elektroprivredi Srbije i njihovom predstavniku Draganu Rapajiću koji su omogućili smeštaj učesnika u Gamzigradskoj banji, kao i Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju “Gamzigrad” sa direktorom Dr Radetom Kostićem na čelu“, istakao je Đuričić.

Mr Drago Simić, selektor Međunarodne likovne kolonije je naglasio da su radovi na prošlogodišnjoj koloniji  rađeni u inspirativnom ambijentu i odličnoj atmosferi tako da je rezultat toga prelepa izložba slika sa značajnim likovnim delima koja ostaju u fundusu grada Zaječara. Istakao je da ne sumnja kako će i ovogodišnja kolonija biti veoma uspešna i napomenuo da je sastav ove godine podmlađen, tako da će i dela biti u tom duhu.

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje 12 umetnika iz Srbije i Bugarske. To su: Jelena Milošević, Sanja Momčilović, Silvija Bogić, Jelena Obrenović Damjanović, Nevena Lefterova, Evgenija Lefterova, Borjana Popova, Drago Simić, Rajko Karišić, Đorđe Simić, Marko Stajić i Mirko Stokić. 

Učesnici kolonije će i ove godine pokloniti gradu Zaječaru po dva umetnička dela, kao legat. 

Organizator manifestacije je Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, a pokrovitelj je grad Zaječar.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.