Večeras i sutra ŽENE IZ TROJE premijerno na Kosovu i Metohiji, krajem avgusta izvođenje na Romulijani

Premijerno izvođenje predstave „Žene iz Troje“ prema Euripidovom tekstu, u režiji Nebojše Bradića, zakazano je za večeras u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici, a sutra će predstava biti izvedena i u Zvečanu.  Zaječarska premijera biće na “Antika festu”, krajem avgusta na Romulijani.

Predstava je urađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Prištine, Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” i udruženja “Dunav fest”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

“Ovo je priča o posledicama jednog nepotrebnog rata koji je srušio jednu kulturu, a drugoj naneo nenadoknadive gubitke. Predstava ‘Žene iz Troje’ je elegija nad sudbinom pobeđenih zbog uzaludno prolivene krvi, bol koji ne pripada samo poraženima već i pobednicima, optužba za neljudskost i neprirodnost rata, osuda destruktivnih nagona čije su žrtve humanost i čovekov razum”, ističe reditelj predstave Nebojša Bradić navodeći da je svojim adaptiranjem teksta, arhitekturom scene, kostimom i tretmanom muzike želeo da ukaže kako se radnja ove drame može događati svuda i u svakom vremenu.

Pored Bradića koji je na osnovu Euripida i Sartra za scenu adaprirao jednu od najboljih antičkih tregedija u prevodu na srpski Danila Kiša, autorsku ekipu čini još kostimograf Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Zoran Erić a za scenski pokret i govor pobrinuli su se Vera Obradović i Vlado Kerošević.

Glumačku ekipu čine glumci ansambala prištinskog i zaječarskog pozorišta, uz nekoliko spoljnih saradnika: Ivana Kovačević, Ana Bretšnajder, Milena Jakšić, Isidora Građanin, Igor Damnjanović, Nebojša Đorđević, Miloš Đuričić, Miloš Tanasković, Irena Stanković, Viktorija Arsić, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Olivera Bacić i Katarina Jeličić. 

Predstavu „Žene iz Troje“ imaće priliku da vidi publika širom Srbije, na prestižnim letnjim festivalima: Viminacijum fest, Novi Tvrđava Teatar, Teatar u tvrđavi, Nišvil Teatarski Festival.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *