U okviru festivala DANI POEZIJE sinoć predstavljen opus Dragana Jovanovića Danilova i Petera Semoliča

U okviru Festivala mladih pesnika „Dani poezije“ sinoć su u Radul begovom konaku predstavljena dvojica eminentnih pesnika. Najpre je priređen „Portret pesnika“ Dragana Jovanovića Danilova, pesnika, romansijera, esejiste i likovnog kritičara, koji je za svoj bogat pesnički opus nagrađen gotovo svim nagradama koje se dodeljuju u Srbiji, od Brankove i Zmajeve do „Zlatnog prstena despota Stefana Lazarevića“ i jedan je od naših najprevođenijih pisaca. 

Međunarodni karakter festivala koji se organizatori trude da održe predstavljen je kroz poeziju Petera Semoliča, pesnika i prevodioca iz Slovenije,  jednog od najznačajnijih živih slovenačkih pesnika. Posetioci su imali prilike da čuju njegovu poeziju  na slovenačkom, ali i na srpskom jeziku , u prevodu Dragane Bojanić Tijardović. Semoličevo stvaralaštvo prevedeno je na preko 10 stranih jezika.

Festival mladih pesnika nastavlja se danas u 12 sati radionicom kreativnog pisanje poezije „Stremljenja“ u zaječarskom pozorištu.

U Radul begovom konaku od 19 sati biće predstavljena poezija Dereka Volkota , pesnika sa Kariba, a od 20 časova gošća tradiconalne večeri „Pesnik laureat“ biće Bojana Stojanović Pantović koja je prošle godine za svoju peoziju dobila dve književne nagrade: „Vasko Popa“  i „Đura Jakšić“.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *