UPIS NOVE GENERACIJE STUDENATA NA FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA U JAGODINI

            Fakultet pedagoških nauka u Jagodini raspisao je konkurs za prijem nove generacije studenata na tri studijska   programa osnovnih akademskih studija: Učitelj i Vaspitač u predškolskim ustanovama u trajanju od četiri godine  i Vaspitač u domovima u trajanju od tri godine. 

            Na osnovne studije prima se ukupno 210 studenata, od čega se 120 brucoša finansira iz budžeta, odnosno ne plaća svoje studiranje. Za ostale već godinama nije menjana visina školarine i iznosi 78.000 dinara uz mogućnost plaćanja na rate. 

           Ono što predstavlja važan podatak za sve zainteresovane za upis na Fakultet pedagoških nauka u Jagodini svakako je činjenica da je tokom 2017.i 2018. godine potreba za zapošljavanjem učitelja bila veća od broja nezaposlenih učitelja u Srbiji, tako da će učiteljski i vaspitački kadar postati deficitaran ukoliko se ovaj trend nastavi. Mnogi naši diplomirani studenti pronašli su i posao u struci u inostranstvu u evropskim državama poput Nemačke, Austrije, Norveške, Finske, Švedske u kojima postoji pojačana potreba za zapošljavanjem ovih kadrova.

           Novina su i novi izborni moduli iz oblasti informatike i engleskog jezika koji će omogućiti studentima da uz    učiteljsko zvanje steknu i kompetencije da predaju informatiku i engleski jezik u mlađim razredima osnovne škole, a praksa pokazuje da u nastavi postižu odlične rezultate. 

           Fakultet pedagoških nauka u Jagodini prepoznatljiv je po izuzetnoj međunarodnoj saradnji. U okviru internacionalnog programa Erazmus plus, budući studenti imaće priliku da, pored izuzetnih uslova na samom fakultetu, svoja znanja stiču i na elitnim srodnim ustanovama na Kipru, u Portugaliji, Nemačkoj i Mađarskoj sa kojima Fakultet ima potpisane ugovore o razmeni studenata. 

           Kako bi kandidati na prijemni ispit došli opušteniji i spremniji, Fakultet i ove godine organizuje probni prijemni ispit 15. juna 2019. u 10 časova. U praksi se pokazalo da je probni prijemni ispit odličan način da kandidati odmere svoje znanje i usmere se na dodatni rad iz one oblasti u kojoj nisu dovoljno spremni. Ovaj ispit sadrži sve segmente provera sposobnosti i dva testa, što znači da budući student kasnije dolazi na prijemni ispit sa mnogo manje treme jer ne samo da je upoznat sa načinom polaganja, već ulazi u poznat prostor u kojem ga ispituju poznata lica.

           Zato nas ne iznenađuje činjenica da kandidati koji su se oprobali na simulaciji prijemnog ispita po pravilu   postižu odlične rezultate na „pravom“ prijemnom, što im omogućava bolju poziciju na rang listi, a samim tim i veće šanse za budžetsko mesto – ističe koordinator za odnose sa javnošću, prof. dr Marko Đorđević. 

           Fakultet pedagoških nauka u Jagodini od svog osnivanja do danas izrastao je u snažnu akademsku zajednicu nastavnika – istraživača i studenata, a svojim trudom i zalaganjem očuvali smo tradiciju obrazovanja kvalitetnih učitelja i vaspitača, kao i bogatog kulturno-umetničkog, stvaralačkog i sportskog života. 

           Više od dve decenije održavamo korak sa svim promenama u oblasti obrazovanja prateći savremene evropske tokove i tendencije. Savremene multimedijalne učionice, centar za učenje, moderno opremljene jezičke laboratorije i biblioteka doprinose odličnim rezultatima koje ostvarujemo u obrazovanju učitelja i vaspitača. 

           Na taj način naš fakultet stvara visokostručne, moderne, svestrane, kreativne, inventivne i komunikativne učitelje i vaspitače koji će svojim radom dati veliki doprinos obrazovanju budućih naraštaja.

         

           UNIVERZITET U KRAGUJEVCU FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA U JAGODINI

                            Milana Mijalkovića 14, 35000 Jagodina, Republika Srbija

                     Tel: (+381 35) 223 805; 222 262; 222 059 Fax: (+381 35) 223 805

                                          E-mail: pefjagodina@pefja.kg.ac.rs 

                                             Web: http://www.pefja.kg.ac.rs/

                                          Pratitenasnadruštvenimmrežama:

                              Facebook: https://www.facebook.com/pefjagodina/

                             Instagram: https://www.instagram.com/fpn_jagodina/

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.