Premijerno izvođenje predstave ĐELEM, ĐELEM u zaječarskom pozorištu (FOTO)

Aplauzima i ovacijama zaječarska pozorišna publika sinoć je pozdravila izvođenje još jedne premijere u Pozorištu “Zoran Radmilović”. Radi se o predstavi “Đelem, đelem” po tekstu i u režiji Žora Ivanova iz Vidina i izvođenju članova Društva Roma Zaječar, folklorne sekcije pri ovom društvu i nekolicine glumaca-amatera. 

Nastupili su: Miljan Rašić, Irena Rašić, Jovana Rašić, David Georgiev i Anđela Toskić i glumci-amateri: Darko Krdžalić, Darko Nikolić i Ivana Milošević, Milan Petrović, Mira Petrović, Dejan Nikolić, Zorica Petrović, Dejan Azirović, Maja Azirović i Vanesa Vasić.

“Đelem, đelem” je dramsko-lutkarska komedija o životu romske čerge koja obiluje autentičnom romskom muzikom, pesmom i igrom. Ovo je jedinstven primer u Srbiji da pripadnici romske populacije rade predstavu u profesionalnom pozorištu.

Prema rečima Miljana Rašića, predsednika Društva Roma Zaječara, ova predstava je od istorijskog značaja za romsku zajednicu i već je ugovoreno gostovanje ne samo u Srbiji, već i u inostranstvu. 

Reditelj Žoro Ivanov priznaje da se bojao kako će ispasti predstava s obzirom na to da njeni akteri nisu imali scenskog iskustva. Ipak, iskoristio je njihov prirodni talenat i rezultat nije izostao. Nastala je predstava koja je oduševila publiku. To potvrđuje i direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić, koji ističe da je rezultat mnogo bolji od očekivanog, jer je Žoro Ivanov kao stari majstor scene izvukao maksimum od amatera, tako da oni koji ih ne poznaju misle da su profesionalni glumci.

Ovom predstavom počeo je Festival romske kulture i tradicije Srbije koji se nastavlja u nedelju 12. maja u 15 sati svečanim defileom učesnika festivala od gradskog trga do Doma kulture u Kotlujevcu gde će u 17 sati početi kulturno-umetnički program. Ulaz je slobodan.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published.