ZajeČAR zatvorila kineska pozorišna trupa. Nagrade dodeljene najboljoj predstavi i najboljim glumcima (FOTO) + (VIDEO)

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine “Zoran Radmilović” sinoć je  završen 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR”. Tročlani žiri kojim je predsedavao Desimir Stanojević odlučio je  da nagrada za najbolju predstavu  pripadne  Pozorištu lutaka Niš za predstavu  ,,Legenda o mesečevoj princezi”, u režiji Davida Alića. Kako stoji u obrazloženju, legenda je oživela u čarobnoj i suptilnoj igri niškog ansabla obogaćenoj upečatljivim scenskim pokretom dajući nam ponovo veru u istinske ljudske vrednosti. Ljubav, poštovanje, iskrenost samo su neke od plemenitih slojeva ove legende.

 Nagrada za najboljeg glumca dodeljena je Marijanu Josipoviću, za ulogu Vuka u predstavi “Crvenkapica”, glumcu Gradskog kazališta “Joza Ivakić” iz Vinkovaca .U obrazloženju stoji da  Marijanov vuk nije toliko strašan, koliko je simpatičan, ali je izuzetno preciznog scenskog pokreta i glasa.

 Nagrada za najbolju glumicu ide u vešte ruke Margarite Kostuve iz državnog lutkarskog pozorišta Vidin iz Bugarske. Otkrivajući nam lepezu likova u „Princezi na zrnu graška“,  Margarita nam je pokazala koliko mašta može da obogati glumačku igru u adaptaciji čuvene bajke Hansa Kristijana Andersena.

Specijalna nagrada za doprinos razvoju kulturne saradnje između NR Kine i  Republike Srbije dodeljena je Pozorišnoj trupi  provincije Henan u Kini. Atešeu za kulturu Ambasade NR Kine  u Beogradu Cui Jinglan, direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić zahvalio je što je omogućila da potpuno besplatno kineska predstava gostuje u Zaječaru i izrazio nadu  da će saradnja biti nastavljena i narednih godina. Đuričić je gospođi Cui Jinglan  uručio  bronzanu statuetu Zorana Radmilovića.Gospođa Cui Jinglan je zahvalila na poklonu i ukazanoj časti  i izrazila zadovoljstvo što kineska predstava učestvuje na pozorišnom festivalu za decu i izrazila  nadu da će publika u njoj uživati.

Lutkarsku predstavu sastavljenu od šest bajki  Pozorišne trupe provincije Henan u NR Kini , koja je izvedena na sceni zaječarskog teatra , publika je nagradila gromoglasnim aplauzom. Aplaudiranja je bilo i  tokom predstave zbog   bravura sa lutkama koje su izvodili kineski glumci.

Na festivalu  je tokom 6 dana izvedeno 8  predstava za decu iz Srbije, Bugarske, Francuske Hrvatske  i  Kine od kojih komad ,,Mačak u čizmama “ zaječarskog teatre nije bio u konkurenciji za nagrade. Jubilarni 10. Međunarodni pozorišni festival za decu “ZajeČAR”, kako se sinoć čulo od direktora ovogodišnjeg festivala Miloša Đuričića, “ZajeČAR” je bio izuzetno posećen  i predstave su bile rasprodate.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *