Promovisan RAZVITAK u novom Klubu kulture u Kotlujevcu

U Centru za kulturu u Kotlujevcu otvoren je Klub kulture.

Otvarajući novi kulturni prostor, Vladimir Đuričić, direktor Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović” u Zaječaru je istakao:

“Klub kulture u Kotlujevcu biće od izuzetnog značaja, jer će se koristiti za razne kulturne događaje. Biće namenjen za razne promocije, izložbe i druga kulturna dešavanja”.

U osmišljavanju i realizaciji programa uključiće se i Vanja Čolić, urednik dopisništva RTS u Zaječaru, koja je najavila brojna dešavanja u ovom prostoru.

U novom klubu promovisani su šestobroj časopisa “Razvitak” i Godišnjak za 2018. godinu Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović”.

Saša Jelenković, odgovorni urednik “Razvitka” naglasio je da je više od pola veka ovo  najznačajniji časopis ovog kraja i jedan od najznačajnijih letopisa za kulturu i društvena pitanja u Srbiji. 

Izlazio je kao dvobroj svake godine, a ovaj poslednji je jedan obiman broj od 400 stranica, jer izlazi posle 4 godine. Ukinut je 2015. odlukom tadašnjih gradskih vlasti u Zaječaru. U “Razvitku” se mogu naći teme iz različitih oblasti: od istorije, medicine, nauke, kulture… “Razvitak” će nastaviti da izlazi kao dvobroj, rekao je Saša Jelenković i dodao da književnost zauzima veći prostor u časopisu nego ranije. 

Izabrane pesme iz “Razvitka” čitao je glumac Miloš Tanasković, a mlada pesnikinja Marija Živković govorila je svoje stihove objavljene u časopisu.

O istorijatu i značaju “Razvitka” govorio je i glavni urednik Zoran Cvjetićanin. 

Urednik “Godišnjaka 2018.” Biljana Glišić naglasila je da ovo izdanje obuhvata sve što je rađeno tokom 9 meseci prošle godine, jer je ustanova počela sa radom marta 2018.

“Imali smo četiri festivala, od kojih tri pozorišna. Takođe, imali smo brojna izdanja u okviru Festivala mladih pesnika. Organizovali smo oko 30 manifestacija, prikazano je 20 filmova, od toga osam dokumentarnih filmova. Renovirana  je zgrada Centra za kulturu u Kotlujevcu i urađeno još puno toga što se može videti u godišnjaku koji obiluje fotografijama. Ovaj “Godišnjak” je neka vrsta izveštaja o radu, koji  poklanjamo građanima.”

U muzičkom delu programa nastupili su reditelj Žoro Ivanov i ženska pevačka grupa “Šešir moj” iz Bora, koju vodi Tamara Glišić, nastavnica muzičke kulture, a u njenom sastavu su prosvetni radnici.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *