Nadbiskup Stanislav Hočevar: Suština Uskrsa je smrt svekolikom zlu i svakom zlu…

Hrišćanski vernici koji vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru proslavljaju 21. aprila Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom.

Uskrs ima višestruki značaj, pored osnovnog – pobede nad smrću, on je i nada za život budućega veka i osnova za ponovni Hristov dolazak kada će Sin Božji konačno uništiti Sotonu – izvor zla, greha i smrti.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar istakao je u uskršnjoj poslanici da je suština Uskrsa smrt svekolikom zlu i svakom zlu. Rekao je i da jedno od najtragičnijih obeležja današnjice leži u tome što je vera pogrešno shvaćena i negativno predstavljena.

“Isus nam je pokazao kako se umire izvorima svakog zla, to jest grehu, i kako se vaskrsava u novi život zajedništva, to jest ljubavi! Treba zato odmah i neposredno da se zapitamo: zašto je danas toliko nesporazuma i problema i u Crkvi i u svetu? Ako koračamo “zatvorenih očiju” ili kada smo, kako Isus kaže učenicima na putu u Emaus, “Bezumni i spora srca za verovanje prorocima” (Lk 24, 24), onda je jasno zašto među svima nama ima više smrti, razočaranja, bega i podeljenosti, nego života u radosti.

Gajim duboku želju i molitvu da ovogodišnji Vaskrs i nama pomogne da otvorimo oči, da se konačno otvorimo razumevanju za “sva Sveta pisma”, razumevanju za to šta znači biti “novi čovek”, da se vratimo u svoju zajednicu vere i da svim svojim bićem svakog trenutka svedočimo: On živi! Vaskrsli je među nama! On je s nama na putu…

Srećan i blagoslovljen Vaskrs!

Braći i sestrama istočne tradicije kličem:

Hristos vaskrese – vaistinu vaskrese!

Svima želim Božji mir, radost i nesalomljivu nadu da je moguće živeti “otvorenih očiju” i tako razumeti sve tajne života. Zato vas blagosiljam u ime Oca i Sina i Svetog Duha”, kaže se između ostalog u uskršnjoj poslanici nadbiskupa Stanislava Hočevara.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *