Proba male mature u petak i subotu

Za učenike osmog razreda osnovnih škola u Srbiji u petak i subotu biće održana probna mala matura. Mali maturanti će raditi tri testa – iz matematike, srpskog jezika i kombinovani test, koji obuhvata biologiju, istoriju, geografiju, fiziku i hemiju. 

Ovaj probni test je priprema za “pravi” završni ispit koji se održava od 17. do 19. juna.

U petak se polaže test iz matematike, a sledećeg dana iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i kombinovani test.

Kako bi se učenici navikli na pravo testiranje, i na probnoj proveri znanja sve će biti organizovano kao na pravoj. Razlika je samo u tome što će rezultati testova ostati u školama, kako bi poslužili nastavnicima za analizu znanja učenika, te da do kraja školske godine mogu da obnove i bolje nauče one oblasti iz kojih ne budu tačno odgovorili na pitanja.

Kada je reč o pravom završnom testu, način bodovanja za upis u srednje škole od prošle godine vraćen je na staro, što znači da je maksimalan broj bodova na osnovu uspeha iz škole 60, a na tri testa učenici mogu da osvoje najviše 40 bodova.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *