RONDO ZA DVE SESTRE gostovao u Francuskoj

Gimnazijalci iz Zaječara nastupili su sa predstavom “Rondo za dve sestre” na Međunarodnom pozorišnom festivalu “Fetlif” u francuskom gradu Sen Malo, u pokrajini Bretanja, gde se već 16 godina održava ovo pozorišno okupljanje. Maturantkinjama Mili Cvetković i Milici Ristić podršku u izvođenju dela pružio je i student francuskog Miroljub Milutinović. Komediju koju izvode napisao je pisac Branislav Janković, a komad je sa učenicima pripremila profesorka francuskog jezika Ivana Radičević.

Na festivalu koji je revijalnog karaktera nastupili su srednjoškolci iz Češke, Turske, Bugarske, Rusije, Slovenije, Mađarske, Tunisa, Francuske i sa Mauricijusa, a “Svetlost” je bila ovogodišnja tema festivala, tako da su sve propratne manifestacije bile zamišljene sa ciljem da se pokažu sve svetle tačke u umetnosti.

Festival je trajao od 25. do 31. marta i za to vreme naši đaci su imali prilike da svoju predstavu prikažu osnovcima škole “Anžel Vanie” gde su naišli na izuzetan prijem. Nastavno osoblje te škole je pozdravilo angažovanje đaka iz Srbije i njihovu želju da nauče da glume na francuskom jeziku.

Učenici su imali prilike da učestvuju na raznim radionicama, a posebno su bile zanimljive one gde su učili pokrete mačevanja i pravljenje maski.

Jedna od ideja ovog pozorišnog okupljanja je međusobno upoznavanje svih učesnika, tako da je prvi dan bio rezervisan za predstavljanje kulture, kuhinje i turističkih destinacija grada iz kojeg dolaze učesnici. Naš grad je bio posebno zanimljiv svim prisutnima, jer su saznali da se na samo par kilometara od Zaječara nalazi kasnoantička Carska palata “Feliks Romulijana”.

Domaćini festivala su za učesnike organizovali izlet do Sen Mišela koji se nalazi u Normandiji.

Za profesore je bio upriličen prijem kod predsednika Opštine Sen Malo na kojem su se još jednom zahvalili svim profesorima na trudu koji ulažu u širenju ljubavi prema francuskom jeziku.

Da je Gimnazija – Zaječar ostavila dobar utisak govori podatak da su nakon izvođenja predstave dobili pozive da učestvuju na pozorišnim festivalima koji se organizuju u Turskoj i Tunisu.

Đaci, zajedno sa profesorkom nose lepa sećanja sa ovog festivala, ali ništa od ovog ne bi moglo da se ostvari, kažu u zaječarskoj Gimnaziji, da nisu naišli na razumevanje Grada Zaječara koji je novčano pomogao da se obezbede karte do Sen Maloa.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *