Za Media odgovorila na uvredljivo Saopštenje Ministarstva kulture i informisanja: ALEKSANDAR GAJOVIĆ – LUPUS IN FABULA

Poštovani gospodine Gajoviću,

Sa žaljenjem konstatujem da niste dali odgovor na pitanja koja su Vam javno postavljena u tekstu „Finasijski izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca“, a na koji ste reagovali Saopštenjem Ministarstva kulture i  informisanja. Umesto toga ste bez ijednog argumenta, u kafansko-pijačnom maniru, pokušali da me lično diskreditujete nazivajući me „lažovom, koji ima mentore i tutore i koji se već osam meseci bavi besmislicama i smicalicama, obmanjujući javnost i prejudicirajući da MKI krši zakon i krije činjenice“.

To što Vi nazivate bavljenjem besmislicama i smicalicama je osmomesečni istraživački rad više medijskih profesionalaca, koji su sakupili materijalne dokaze, koji ukazuju na proneveru višemilionskog iznosa javnog novca. Do sada je nesporno utvrđeno:

   1. Da su firme GFC i Essentis na osnovu falsifikovanih projektnih aplikacija na Konkursu MKI juna 2018. godine dobile ukupno 8.6 miliona dinara.

   2. Da su firme Essentis i GFC-a emitovale medijske sadržaje koji se drastično razlikuju od opisanih u projektnoj dokumentaciji

   3. Da su firme Essintis i GFC predale Ministarstvu kulture i informisanja neispravne i falsifikovane narativne i finansijske izveštaje. 

Ovom temom su se, osim Za medije, bavili i novinari UNS-a, Danasa, N1, Novosti, Blica… Ukupno je od juna 2018. godine objavljeno više od 50 medijskih sadržaja, koje niko nije demantovao na argumentovan način. Umesto toga su vlasnici i direktori firmi Essentis i GFC u više navrata javno pretili tužbama i advokatskim timovima…

Slično ste i Vi uradili u svom Saopštenju, samo što ste umesto pretnji advokatima, posegli za uvredama i diskreditacijom novinara! A bilo je potrebno samo da odgovorite na jednostavno pitanje o sudbini narativnih i finansijskih izveštaja firmi GFC i Essentis? 

U tom pitanju je sadržan opravdan interes javnosti, a Vaše prećutkivanje odgovora zabašureno uvredama i omalovažavanjem novinara, nas dovodi do situacije koju najbolje opisuje latinska izreka Lupus in fabula. U našoj priči vukovi ste ministar Vladan Vukosavljević i Vi. Za to vas preporučuje Saopštenje na koje odgovaram, ali i izjave, javni nastupi i gostovanja u TV emisijama u kojima ste od juna prošle godine kontinuirano obmanjivali javnost iznoseći neistine o postupku dodele sredstava projektima Essentisa i GFC-a. Podsećam da ste u tandemu sa ministrom Vukosavljevićem više od deset puta javno izrekli tvrdnju „da se reference prilikom ocene projekata na Konkusu MKI ne uzimaju u obzir“, što je suprotno tekstu zakona, pravilniku i samom aplikacionom formularu. Na taj način ste pokušali da relativizujete činjenice da su GFC i Essentis na osnovu falsifikovanih referenci dobile 8,6 miliona javnog novca. Sada su pred Vama i ministrom Vukosavljevićem novi falsifikati u narativnim i finansijskim izveštajima istih firmi. Zbog toga tvrdimo da ćutanjem na novinarska pitanja, zapravo definišete svoju ulogu u koruptivnoj akciji koja je tema našeg istraživanja „Novinarski odgovor“…  

U saopštenju navodite i da se moj motiv da „lažem i manipulišem javnošču“ krije u činjenici da projekat produkcije Za media, čiji sam jedan od autora, na prošlogodišnjem Konkursu MKI „nije prošao selekciju stručne komisije i da je ocenjen gore od drugih“, pa koristite priliku da mi javno postavite pitanje: „Zašto gubim vreme umesto da osmislim nov kvalitetan medijski sadržaj, kako bi naredni put država podržala njegovu realizaciju“?

Za razliku od Vas ja ću odgovoriti na pitanje koje ste mi javno postavili:

Nije gubljenje vremena kada novinari rade svoj posao, a istraživanje koruptivnih radnji u državnim organima je upravo posao novinara. 

Drugi deo Vašeg pitanja koji se odnosi na „osmišljavanje kvalitetnijeg projekta“ sam shvatio kao poruku da ni ove godine „država“ (verovatno mislite na sebe lično) neće podržati kao ni prethodne godine „nekvalitetan projekat“ produkcije Za media.

Prvo moram da Vas razočaram činjenicom da Vi niste država već samo državni službenik i to neodgovoran i aljkav službenik, koji nije pročitao Rešenje o dodeli sredstava na prošlogodišnjem Konkursu u kome piše da je stručna komisija, suprotno Vašim navodima, projekat Za medije „Timočka divizija – put u večnost“ ocenila na sledeći način: „Projekat je dobro urađen. Tema je značajna i dobro razrađena. Projekat je od značaja, ali u skladu sa značajem i kvalitetom ostalih projekata, kao i ograničenim budžetom nije moguće podržati ga iznosom dovoljnim za realizaciju“

Dakle naš projekat je ocenjen kao dobar i značajan, ali nije finansiran jer je bilo „kvalitetnijih i značajnijih“. Apsurd je da smo upravo i uradili ono što nas savetujete, počeli smo da istražujemo te druge „kvalitetnije i značajnije“ projekte koji su podržani, kako bismo naučili nešto o TV produkciji, međutim ispostavilo se da smo iz njihove realizacije jedino mogli da naučimo nešto o korupciji… 

U svom obraćanju javnosti navodite i da sam znao rezultate Konkursa dan pre objavljivanja, što je istina, koja svedoči o tome da sam ministra Vukosavljevića lično obavestio o saznanjima da je došlo do grubih grešaka u radu Komisije. To je bio jedini način da se spreči nezakonita dodela 8,6 miliona dinara pobednicima Konkursa (Essentis d.o.o i GFC d.o.o), jer po Zakonu o javnom informisanju i medijima, ministar je imao obavezu da, ako ima takva saznanja, reaguje i spreči dodelu javnog novca. Nažalost ministar Vukosavljević je uradio upravo suprotno, pokušao je da prikrije i javno opravda očigledne falsifikate koji su se našli u projektnim aplikacijama firmi Essentis i GFC, na koje su ukazivali novinari Za medije, ali i nagrađivani reditelj Boško Savković (kome su ukradene reference), udruženja novinara, kolege iz još desetak medijskih kuća koje su o tome izveštavale… 

Na kraju Vašeg Saopštenja me pozivate, da umesto što insistiram na odgovorima, saznanja o koruptivnim radnjama, odmah prijavim nadležnim organima. Iskreno me čudi da kao državni sekretar za informisanje ne znate da novinari ne pišu krivične prijave, već svoja saznanja objavljuju, a nadležni državni organi nakon toga mogu da reaguju, ako procene da ima osnova za to. 

Kako to u praksi izgleda mogu da Vam ilustrujem kroz prethodni projekat (sufinasiran na Konkursu MKI 2016. godine) koji je realizovala produkcija Za medija. U pitanju je nagrađivani dokumentarac „Kap“ u kome smo do detalja istražili razloge presušivanja arteskih česama u Zaječaru, a nakon čijeg emitovanja na RTS-u je reagovalo Osnovno tužilaštvo u Zaječaru i procesuiralo odgovorne za krivično delo „oštećenje životne sredine“. Posebno smo ponosni na činjenicu da je naš film „Kap“ tužilac priložio sudu kao dokaz, a ceo slučaj je završen izricanjem prve osuđujuće prvostepene presude u istoriji srpskog pravosuđa za krivično delo „oštećenje životne sredine“.

Da li će i u slučaju filma „Novinarski odgovor“ (čija ste tema) biti isti epilog to zaista ne mogu da kažem, ali Vam ovo navodim kako biste kao državni sekretar za informisanje bolje razumeli ulogu medija i novinara u demokratskom društvu.

Na kraju koristim ovu priliku da obavestim javnost i udruženja novinara da, osim očiglednog i neargumentovanog pokušaja moje profesionalne diskreditacije iznetog u Saopštenju za javnost MKI, prethodnih meseci kontinuirano (preko rođaka, prijatelja, poznanika, kolega, penzionisanih urednika sa RTS-a, političara…), dobijam poruke da se „za moje zdravlje“ raspituje Danka Milošević (direktorka GFC-a), kao i „dobronamerne savete“ da je možda najbolje da odustanem od istraživanja jer se iza svega kriju interesi partije na vlasti i Bezbednosno informativne agencije sa čijim je direktorom Danka Milošević sarađivala dok je bio ministar vojni…  Podsećam da je pritiscima bio izložen i Boško Savković, kome je Danka Milošević u prisustvu advokata nudila da potpiše Izjavu kojom povlači tvrdnje da su mu ukradene nagrade i priznanja, a da su nakon što je to odbio, Savkoviću u dva navrata odvijeni brezoni na točkovima automobila, o čemu je obavestio javnost na press konferenciji održanoj 11.10.2018. godine u Beogradu… Prema mojim saznanjima Danka Milošević je pokušala i da cenzuriše objavljene tekstove na sajtu Udruženje novinara Srbije…

Napominjem da ovim pritiscima ne pridajem veliki značaj niti mislim da se iza svega kriju interesi partije na vlasti i tajnih službi, ali neka ostane zabeleženo.

U iščekivanju odgovora na pitanja javno postavljena u istraživačkom tekstu „Finasijski izveštaji firmi Essentis i GFC predati Ministarstvu kulture su školski primer korupcije i pranja novca“,

Dušan Vojvodić, novinar

 
 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *