U utorak, 5. februara u zaječarskom muzeju otvaranje arheološke izložbe

Zaječarski Narodni muzej i Arheološki muzej iz Zadra otvoriće sutra u 19 sati u Zaječaru, izložbu pod nazivom “Ispričaću ti priču…” autorke Timke Alihodžić.

Izložba govori o stanovnicima antičkog Jadera, današnjeg Zadra, koji su tu živeli od 1. do 4. veka, sa arheološkim nalazima iz istražena četiri groba, u kojima je pronađeno preko 80 predmeta od zlata, srebra, ćilibara i stakla. Posetioci izložbe će biti u prilici da saznaju kako arheolozi rekonstruišu životne priče iz prošlosti na osnovu antropoloških analiza i grobnih priloga. 

Predstavljeni su običaji prilikom sahranjivanja i pokušano je da se rasvetle moguća zanimanja i navike, kao i društveni položaj nekolicine stanovnika. LJudi čiji životi su dočarani bili su stanovnici antičkog Zadra, na čijem prostoru je istraženo preko dve hiljade grobova iz ovog perioda.

Izdvojena su četiri groba koja su dala najzanimljiviji materijal za rekonstrukcije života pokojnika: „Ko je bila osoba sahranjena u grobu 11?“, „Jedan grob, četiri imena, pet priča“, „Ko je doneo sifilis u Zadar, Kolumbo sigurno nije?“ i „Dama s Relje“. 

Autor izložbe, kustos Timka Alihodžić nalaze interpretira pričajući priče o životima stanovnika antičkog Zadra, prastarim ritualima i verovanjima u svet, spokojan i večan. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *