Kompanija Ziđin uspešno obavila nadmetanje za akcije kompanije Nevsun koja razvija projekat Čukaru Peki u Boru

Kanadska kompanija Nevsun danas je objavila saopštenje povodom preuzimanja većinskog paketa akcija od kineske kompanije Ziđin, u kome se navodi:

Nevsun Resources Ltd. i Zijin Mining Group Co. Ltd. objavljuju da je ponuda Ziđina za kupovinu svih emitovanih akcija i akcija u opticaju kompanije Nevsun po ceni od 6 kanadskih dolara po akciji bila uspešna.

Akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka određenog za 28. decembar 2018. godine prodali ukupno 276.820.575 akcija Nevsuna, što predstavlja oko 89,37% od ukupnog broja akcija kompanije Nevsun.  Ziđin je, putem svoje podružnice, preuzeo sve Deponovane akcije, i platiće ukupno 1.660.923.450 kanadskih dolara za Deponovane akcije u roku od tri radna dana. 

Čen Đinghe (Chen Jinghe), predsednik kompanije Ziđin, je izjavio: “Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće”. 

Piter Kukijelski (Peter Kukielski) CEO i direktor Nevsuna, dodao je: “U ime Odbora direktora Nevsuna, želeo bih da se zahvalim našim akcionarima, partnerima i našem rukovodećem timu za ostvarivanje ovog izuzetnog ishoda za akcionare Nevsuna”.

Pored ovog, u skladu sa važećim kanadskim zakonima o hartijama od vrednosti, Ziđin je produžio period koji je na raspolaganju akcionarima Nevsuna da ponude svoje preostale akcije u okviru ponude za 10 dana, do krajnjeg roka koji ističe 7. januara 2019. godine. Akcionari koji ponude svoje akcije kompanije Nevsun u produženom periodu dobiće isti iznos od 6 kanadskih dolara po akciji, koji će biti isplaćen u roku od tri radna dana od krajnjeg roka. 

O Nevsun Risorsiz Ltd.

Nevsun Risorsiz Ltd. je vlasnik 100 odsto prava na istraživanje visoko rangiranog projekta bakra Čukaru Peki – Gornja Zona i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru Peki – Donja Zona u Srbiji. Čukaru Peki – Donja Zona je zajednički poduhvat sa Friport-Mekmoran Ekplorejšn Korporejšn (Friport) koji trenutno poseduje 39,6 odsto prava na istraživanje, a nakon završetka studije izvodljivosti Nevsun Risorsiz Ltd će posedovati 46 odsto prava na istraživanje, a Friport 54 odsto. Nevsun generiše priliv gotovine od rudnika bakra i cinka Biša u Eritreji koji je 60 odsto u vlasništvu kompanije. 

O Ziđin Majning Grup Co. Ltd.

Osnovana 1993. godine, sa sedištem u Fuđienu, u Kini i vodeća je globalna rudarska kompanija specijalizovana za istraživanje i razvoj zlata, bakra, cinka i drugih mineralnih sirovina. Kompanija upravlja širokim portfolijom, koji se prvenstveno sastoji od zlata, bakra, cinka i drugih metala kroz investicije u Kini i inostranstvu u više od devet zemalja. Kompanija je listirana na berzama u Šangaju i Hong Kongu sa tržišnom kapitalizacijom od približno 10 milijardi američkih dolara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *