U Zaječaru obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (FOTO)

Povodom  3. Decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u Radul begovom konaku u Zaječaru sinoć je organizovana promocija zbornika radova osoba sa invaliditetom “Književnost na dar”. 

Nadahnuto, sa puno emocija ovi mladi ljudi, njihovi roditelji i drugari govorili su svoje stihove, pesme drugih članova udruženja, ali i poznatih pesnika. Prema oceni stručnjaka ovakvi nastupi utiču na povećanje njihovog samopouzdanja i motivacije za dalji rad. 

Tema ovogodišnjeg  dana  osoba sa invaliditetom je “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i obezbeđivanje inkluzivnosti i jednakosti”. Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući ravnopravno učešće u društvu.

Na sinoćnjoj  promociji potpisan je i protokol o saradnji Narodnog pozorišta Timočke Krajine-Centra za kulturu „Zoran Radmilović“ sa Društvom obolelih od cerebralne i dečje paralize i Ustanovom  za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju “Oblutak”. Organizator književne večeri je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine-Centar za kulturu “Zoran Radmilović” u saradnji sa Društvom obolelih od cerebralne i dečje paralize i Udruženjem za pomoć osobama sa L. Daun sindromom, a pokrovitelj je Grad  Zaječar.

  


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *