Srednjoškolci popularizuju društvene igre

Ideja o otvaranju kafića u kojem bi posetioci bili u ulozi figura u društvenim igrama, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama “Poslovni izazov” održanom danas u Zaječaru.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Srednje škole “Branislav Nušić” u Sokobanji, Gimnazije u Knjaževcu, Mašinsko-elektrotehničke škole u Boru, Medicinske i Tehničke škole u Zaječaru. 

Takmičenje je okupilo učenike iz 12 srednjih škola iz Bora, Boljevca, Knjaževca, Majdanpeka, Sokobanje i Zaječara. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu pomoću kojih će se vratiti popularnost društvenih igara poput “Čoveče, ne ljuti se” u digitalnoj eri. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

“Svideo nam se zadatak i razmišljali smo na koji način bismo mogli da tradicionalne društvene igre približimo mlađim generacijama i učinimo ih interesantnijim. Verujemo da bi ovakav kafić učinio ove igre popularnim i da bi ljudi bili u prilici da više komuniciraju, što sada nije slučaj sa velikim brojem onlajn igrica”, objašnjavaju Aleksandra, Vladimir, Miloš, Ivan i Aleksandar – članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2019. u Podgorici) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. 

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre deset godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *