Odata pošta poginulim Timočanima u Velikom ratu (FOTO)

Povodom 11. novembra – Dana primirja u I svetskom ratu, delegacije Grada Zaječara, vojske, SUBNOR-a, vojnih invalida i potomaka ratnika, položile su danas vence na spomenik Oslobodiocima palim u ratovima od 1912. do 1918. godine u centru grada.

Na današnji dan, pre tačno 100 godina, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre tačno 100 godina.

Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine Prvi svetski rat i zvanično je okončan.

Prvi svetski rat trajao je od 1914. do 1918.godine. Srbija je kraj rata dočekala osakaćena. Podnela je najveće žrtve od svih zaraćenih strana. Od oko pet miliona stanovnika koliko je imala pred rat, u borbama, a i od tifusa, zime i tokom povlačenja preko zaleđenih albanskih planina, izgubila je više od 1,2 miliona stanovnika.

Po završetku rata, 1. decembra 1918. godine stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

U Velikom ratu stradalo je 43 odsto stanovnika Zaječara. Grad je konačno oslobođen 19. oktobra 1918. godine kada su srpski vojnici sa Кonjičkom brigadom francuskog generala Gambete umarširali u grad.

Spomenik na Trgu oslobođenja podignut je u čast više od 4.500 Timočana pobinulih u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine. 

Povodom 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, večeras od 20 sati, na sceni zaječarskog pozorišta biće izvedeno muzičko-scensko delo “Bajka”, po tekstu Dušana Đorđevića, nastavnika Muzičke škole “Stevan Mokranjac”. Muziku je komponovala Vladica Mikićević, a rediteljka je Filipa Daničić.

Učestvuju učenici i profesori Muzičke škole “Stevan Mokranjac”, hor “Iskrice” OŠ “Desanka Maksimović” kao i učenici zaječarskih srednjih škola. 

 

 


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *