NAŠI DANI pozorišta iz Banjaluke na ZORANOVIM DANIMA

Predstava Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, NAŠI DANI, autora Željka Stjepanovića u režiji Juga Radivojevića, gostuje večeras U Zaječaru na 27. “Danima Zorana Radmilovića” kao poslednja predstava u ovogodišnjoj konkurenciji za nagrade. 

“Naši dani su nastali kao moja unutrašnja borba sa samim sobom”, kaže autor predstave Željko Stjepanović. “Jedna polovina mene govorila mi je da bi trebalo da odem iz ove nesrećne i neuređene zemlje. Nesrećne zbog rata, neuređene zbog loših politika koje su nas dovele na rub egzistencije. Druga polovina mene govorila mi je da treba da ostanem i da se borimo da ne potonemo svi zajedno. I tako, u toj unutrašnjoj borbi, prolaze Moji dani, u pokušaju da samom sebi objasnim šta nam se to dešava. Zašto tonemo sve dublje u beznađe, nemoral, neizvjesnost, siromaštvo? 

Moja želja je bila da sve te likove iz jazbina i kanala izvučem na scenu, da ih osvijetlim, da ih bolje vidimo, da ih upoznamo, da vidimo pod svjetlima reflektora kako bujaju taj šljam, razvrat i poroci, kako se na visoko penju sutereni i postaju naši suvereni. Da nemoralu dam oblik, da mu dam ime i prezime.”

Ovogodišnji pozorišni festival “Dani Zorana Radmilovića” završava se u ponedeljak, 22. oktobra, dodelom nagrada i nastupom folklorno-plesne grupe iz Kine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *