Bobočka – jedna od najfascinantnijih ženskih likova hrvatske književnosti

Sredinu Festivala malih pozorišnih formi, obeležila je sjajna drama “Bobočka ili drugih sto  stranica Filipa Latinovića“ u izvodjenju kazališta Moruzgva iz Zagreba. Dramu je po romanu Miroslava Krleže “Povratak Filipa Latinovića“ napisala Ana Tonković Dolenčić a u ulozi Bobočke – fatalne Krležine literarne persone gledali smo Eciju Ojdanić – osnivačicu kazališta Moruzgva i jednu od najistaknutijih hrvatskih glumica koja se do sada dva puta okušala u Krležinim dramama: kao Melita u “Ledi” i kao Anka u “Kraljevu”. Uz Eciju Ojdanić u predstavi glumi i Vilijam Miličević kao Filip, dok režiju potpisuje Ivan Leo Lemo.

“Povratak Filipa Latinovića“ smatra se prvim hrvatskim modernim romanom. Krleža je u njega utkao svoja promišljanja o modernom slikarstvu, a sve to kroz lik rastrzanog i nestabilnog umetnika. U njegov život ušunjava se jedna dama sumnjivog morala. Ta dama je Ksenija Radajeva-Bobočka, naslovna junakinja ove predstave. Bobočkina sudbina je i mala studija o slobodi, gde se postavlja pitanje je li sloboda cilj ili samo sredstvo.

Monodrama „Bobočkina priča ili drugih sto stranica Filipa Latinovića“, doživela je u ovih šest godina postojanja više od sto izvodjenja širom sveta. Predstava  je ovenčana brojnim nagrada: grand pri u Bitoli,grand pri na Festivalu monodrame u Peći, nagrada u Ukrajini.

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, u Domu kulture u Kotlujevcu biće izvedena monodramska pantomima „Linija“.Ana Bretšnajder,  autorka i glumica Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“, nagrađena je za „Liniju“ zlatnom kolajnom na ovogodišnjem 43. Festivalu monodrame i pantomime u Beogradu.  Početak je u 18 sati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *