POBEDNIK KONKURSA MKI FIRMA ESSENTIS D.O.O OBMANULA KOMISIJU – REDITELJ IVAN ŽIVKOVIĆ NE UČESTVUJE U REALIZACIJI FILMA „100 GODINA NAKON SOLUNA“ (VIDEO)

Afera u kojoj se ispostavilo da su ovogodišnji pobednici medijskog konkursa Ministarstva kulture i informisanja (MKI), firme Essentis d.o.o i G.F.C. d.o.o lažirale projektne dokumentacije i dalje zaokuplja pažnju javnosti, jer iz nedelje u nedelju novinari otkrivaju nove detalje koji potvrđuju navode medijskih udruženja da je dodela 8,6 miliona njihovim projektima jedan od najgorih primera izigravanja Zakona o javnom informisanju i medijima.

Prošle nedelje je na press konferenciji nagrađivani reditelj Boško Savković ponovo javno zatražio od ministra kulture Vladana Vukosavljevića da raskine ugovor sa firmom G.F.C d.o.o koja je njegove filmove i nagrade navela kao svoje. Tom prilikom je Savković izneo uznemirujuće tvrdnje o pritiscima kojima je bio izložen od strane vlasnice i direktorke G.F.C.-a Danke Milošević kako bi povukao javno izrečene tvrdnje da su mu ukradene nagrade i priznanja za filmove čiji je autor i producent. Takođe Savković je rekao i da je zabrinut za svoju bezbednost, a novinarima je pokazao i dokument koji mu je nuđen da potpiše.

Boško Savković 11.10.2018. Medija centar Beograd

Nakon toga novinari su otkrili i da je firma Essentis d.o.o kojoj je dodeljen najveći iznos na Konkursu od 4,9 miliona , promenila vlasnika. Zanimljivo je to što je prethodna vlasnica Tatjana Lukić, inače zaposlena u Microsoft Srbija, vešto izbegavala da odgovori na novinarska pitanja, dok je novi vlasnik Vladimir Đurić, poznatiji kao Đura Mornar, negirao svoje vlasništvo iako je njegovo ime navedeno na sajtu Agencije za privredne registre. Ubrzo se ispostavilo i da je novi vlasnik Essentisa bio u jednoj od komisija na ovogodišnjem Konkursu MKI…

Naša redakcija je ove nedelje pokušala da razgovara sa vlasnicima firmi G.F.C d.o.o i Essentis d.o.o, ali oni nisu odgovarali na naše mejlove i sms poruke. Jedini koji je hteo da odgovori na naša pitanja je reditelj Ivan Živković, koji je naveden u projektnoj dokumentaciji Essentisa kao autor dokumentarnog filma „100 godina nakon Soluna“. Na naše iznenađenje Živković nam je rekao da se povukao iz realizacije tog filma. Inače upravo zbog navođenja Živkovića kao reditelja filma komisija na Konkursu MKI je ocenila da predlagač (Essentis d.o.o) „poseduje visoke stručne i profesionalne reference koje odgovaraju predloženim ciljevima i aktivnostima projekta“.

Reditelj Ivan Živković u razgovoru sa Dušanom Vojvodićem autorom filma “Novinarski odgovor”

Ova činjenica otvara mnogobrojna sporna pitanja jer Essentis je u više navrata obaveštavao javnost o početku snimanja, pa i o završetku snimanja filma „100 godina nakon Soluna“ u režiji Ivana Živkovića. Međutim Živković je u razgovoru sa našom ekipom izjavio da nije učestvovao u snimanjima i da on kao autor nema nikakve veze sa ovim filmom. Ovo je samo još jedna obmana u nizu firme Essentis d.o.o, koja kontiunirano iznosi neistine počev od projektne aplikacije, pa do načina realizacije projekta. Sadašnja situacija je pomalo apsurdna jer Essentis d.o.o osim što nema nikakve reference, sada ima i „tajnog vlasnika“, a Ivan Živković, jedini istinski profesionalac naveden u njihovoj projektnoj aplikaciji neće ni učestvovati u realizaciji projekta koji je Ministarstvo kulture i informisanja na konkursu nagradilo sa najvećim iznosom u istoriji projektnog sufinansiranja medijskih sadržaja od 4,9 miliona dinara.

Pokušali smo da o ovome razgovaramo i sa ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem, ali smo umesto intervjua dobili zapisnik Radne grupe MKI, koja je analizirala ovaj slučaj. U pitanju je dokumet koji na tragi-komičan način pokušava da relativizuje očigledne činjenice, kroz zaključke koji osim što su neistiniti predstavljaju i uvredu zdravog razuma. Zapisnik radne grupe ćemo svakako detaljnije analizirati u dokumentarcu „Novinarski odgovor“ koji istražuje ovaj slučaj.

Dušan Vojvodić, autor dokumentarnog filma „Novinarski odgovor“


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *