U okviru ZORANOVIH DANA promovisana knjiga Pitera Bruka SUŠTINA MILOSRĐA

U okviru pratećeg programa “Zoranovih dana”, u Radul begovom konaku danas je organizovana promocija knjige “Suština milosrđa” Pitera Bruka, jednog od najznačajnijih reditelja druge polovine XX veka, u izdanju “Klia” iz Beograda. O knjizi je govorio Nebojša Bradić, pozorišni reditelj i urednik edicije Ars Scena.

“Sticaj okolnosti je da je ova knjiga izašla kod nas, a ja sam je doneo pre 2 godine iz Londona kada je bila 400-ta godišnica Šekspirove smrti. Jubilej je obeležen brojnim aktivnostima, a tim povodom izdata je i knjiga “Suština milosrđa”. To su eseji Pitera Bruka na temu Šekspirovih komada koje je on režirao, od svog detinjstva pa do sada”, rekao je na promociji knjige Nebojša Bradić.

Vraćajući se dramama koje je nekada briljantno režirao, kao što su Kralj Lir, Tit Andronik i naravno, San letnje noći, devedesetogodišnji Piter Bruk daje precizne odgovore. Istovremeno, knjiga predstavlja i suštinu svega što je Piter Bruk naučio u svomživotu. U svojim intrigantnim detaljima o pozorišnoj istoriji autor pruža veliko zadovoljstvo i zabavu budućem čitaocu. Brukov genije, odmerenost i duhovitost sjaje na svakoj stranici “Suštine milosrđa”.

Posetioci promocije su na video materijalu videli deo iz jedne od poslednjih predstava Pitera Bruka, “Hamleta” koga  je radio u Parizu, kao i snimak posete Pitera Bruka Beogradu gde je boravio sa Lorensom Olivijeom i Vivijen Li.

Bora Dimitrijević je iskoristio promociju knjige da podseti da su Tv novosti  1988. donele odluku da se utemelji nagrada za glumačku bravuru “Zoran Radmilović” na Sterijinom pozorju. Prvi dobitnik bio je Milan Lane Gutović a drugi Lazar Ristovski. Grad Zaječar se napoziv Tv novosti uključuje 1990. godine u organizaciju dodele nagrada dobitnicima, i tadašnji predsednik opštine Zaječar Dr Aleksandar Kamenković uručuje nagradu dobitniku Žarku Lauševiću. Tada je pokrenuta inicijativa o održavanju Festivala posvećenog velikom glumcu i 1992. godine održani su 1. Dani Zorana Radmilovića. Dimitrijević je uručio direktoru zaječarskog teatra Vladimiru Đuričiću fotokopiju dokumenta inicijative o osnivanju Festivala.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *