Nebojša Ilić dobitnik ZORANOVOG BRKA

Publika 27. festivala “Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru večeras je gledala predstavu “Noćna straža” Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića i izvođenju “Ateljea 212”.  Žiri 27. Festivala “Dani Zorana Radmilovića”, u sastavu Nebojša Bradić, pozorišni reditelj, predsednik; Miroslav Radonjić, direktor Sterijinog pozorja, član; i Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske, član, imao je težak zadatak, ali je odlučio da Zoranov brk dodeli Nebojši Iliću za ulogu Grofa Andrenjija Ištvana, mađarskog plemića.

Nebojša je na pres-konferenciji istakao da je on uskočio u ovu ulogu kao alternacija Gordanu Kičiću, koji je zbog obaveza odsutan ove godine iz predstave.

“Kod uskakanja je nezgodno što svi misle da si uljez i da tu ne pripadaš. Ispada da oni igraju predstavu, a ja i dalje probam, što nije ni loše, mada je malo stresno. Kad smo bili mladi glumci, mnogo smo uskakali. Mislili smo da stariji glumci zloupotrebljavaju našu mladost, ali to izvežba glumca i u velikoj meri pripremi njegov aparat. Ja sam tek sada jako zavoleo ulogu Andrenjija Ištvana i polako počinjem da se opuštam i da se igram sa njom.”

Ovo je drugi Brk koji je Ilić osvojio na Zoranovim danima. Prvi je dobio 2010. godine za predstavu “Čekaonica”, takođe u režiji Borisa Liješevića.

“Osvojiti Brk drugi put znači mnogo”, ističe Ilić i dodaje da je “to možda neka potvrda naše želje da pripadamo Zoranu i da pripadamo celoj toj generaciji glumaca u Ateljeu, da smo zbog njih počeli da se bavimo glumom, da verujemo u pozorište u koje su oni verovali, da imamo odnos prema poslu kakav su nam oni ostavili. To je neka vrsta etike koja je ugrađena u naše ličnosti i naše živote, koje sad ovi mladi glumci takođe usvajaju i održavaju i neko svedočanstvo da je to što je radio Zoran duboko zaoralo tu brazdu u Ateljeu 212, zapravo toliko duboko da će to zauvek da se oseća u Zoranovom pozorištu.”

Festival se u sredu nastavlja gostovanjem Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije sa predstavom “Krivac” Dimitra Dimova, koja će početi u 20 sati.

U 18 sati, u Domu kulture u Kotlujevcu, publika ima priliku da gleda monodramu “Nadežda Petrović” u izvođenju Biljane Đurović, u okviru 1. festivala malih pozorišnih formi.

U okviru pratećeg programa Zoranovih dana, u Radul begovom konaku u 13 sati biće organizovana promocija knjige “Suština milosrđa” Pitera Bruka, jednog od najznačajnijih reditelja druge polovine XX veka. Knjiga otkriva put koji je majstor-reditelj trasirao režirajući Šekspirove drame. O knjizi će govoriti pozorišni reditelj i urednik edicije ArsScena i Bora Dimitrijević, istoričar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *