Renoviranje česme u naselju Kraljevica (VIDEO)

U toku je renoviranje česme u naselju Kraljevica, radovi se sprovode u okviru Projekta rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama koji realizuju Grad Zaječar, Udruženje „Za česme“ i Kompanija Hajneken doo Srbija, uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine. 

Lepo vreme pogoduje izvođenju radova na rekonstrukciji arteske česme u naselju Kraljevica koje sprovodi firma „Mančić granit“ iz Gadžinog Hana. Očekuje se da radovi  na nadzemnom delu budu gotovi za 20 do 30 dana a revitalizacija bunarske konstrukcije trebalo bi da bude završena do kraja godine, kaže predsednik Udruženja „Za česme“ Boban Pogarčić.

“Ovo gradilište ovde je rezultat aktivnosti na realizaciji Sporazuma za revitalizaciju i rekonstrukciju i zaštitu javnih arteskih česama u Zaječaru, to je sada prva faza. Za česmu u Avnoju je gotova prva faza, otkriveno je gde se nalazi bunar, snimljeno je stanje bunarske konstrukcije i naredni korak je da se napravi set mera za revitalizaciju ovog bunara, konkretno za česmu u naselju Kraljevica. Ujedno se paralelno radi i na realizaciji, naime bio je raspisan konkurs za izbor arhitektonskog rešenja i trenutno su u toku radovi na izgradnji nadzemnog dela ove česme po rešenju koje su izabrali stanovnici ovog naselja.”

„Mančić granit“ ima dugogodišnje iskustvo u sličnim poslovima pa su tako nedavno završili dve velike fontane u centru Sokobanje. A u ovom poslu u Zaječaru, kaže Svetislav Mančić iz ove firme, imaju dobru logističku podršku od Udruženja „Za česme“.

“Hteli smo da damo svoj doprinos, onoliko koliko možemo, što se nas tiče trudićemo se da, poslovi koji su nam povereni jer to je jedna velika čast, uradimo ih u najboljem mogućem redu i da ispoštujemo sve rokove koji su stavljeni ispred nas. Konkretno danas radimo temelj, postavljanje armature, šalovanje, da bi sutra mogli da nastavimo ostale radove, ali ipak nadam se da će u naredna tri, četiri dana betonski deo prvo biti završen, posle slede drugi zanatski radovi i postavljanje poda, mermera, behaton ploča.”

“Takođe će se raditi revitalizacija podzemnog dela na česmi Zelengora, na česmi u Ključu ovih dana treba da se još nešto radi na čišćenju bunarske konsrtukcije a paraleno će se kao i na ovoj lokaciji raditi i nadzemni delovi i na Zelengori i na česmi u naselju Ključ”, dodao je Boban Pogarčić.

Obnovom bunarske konstrukcije biće povećan protok vode a ujedno će biti osigurana funkcionalnost bunara za narednih nekoliko decenija. Plan je da do kraja godine tri arteske česme u Zaječaru dobiju sasvim novi izgled.

Projekat rekonstrukcije i revitalizacije arteskih česama realizuju Grad Zaječar, Udruženje “Za česme” i Kompanija Hajniken doo u Srbiji.

Ovaj medijski sadržaj je sufinansiran sredstvima Ministarstva zaštite životne sredine. Mišljenja i stavovi izraženi u tekstu su odgovornost autora i njegovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *