Predstojeći Dani Zorana Radmilovića najavljeni u prestonici

U Ateljeu 212 u Beogradu juče je održana pres konferencija na kojoj je bilo reči o 27. pozorišnom festivalu “Dani Zorana Radmilovića” koji će u Zaječaru biti održan od 14. do 22. oktobra. 

Predsednik stručnog žirija 27. festivala “Dani Zorana Radmilovića” Nebojša Bradić istakao je da su  “Dani Zorana Radmilovića” našli svoje mesto u pozorišnom životu Srbije, ali da po svom programskom određenju ne pripadaju samo našem prostoru već prelaze granice i na svoj način dobro komuniciraju i sa drugim  pozorišnim sredinama.

Okolnost da Festival ima nekoliko značajnih predstava nacionalnih teatara,  od Narodnog pozorišta u Beogradu do Narodnog pozorišta “Ivan Vazov” iz Sofije, potom  Narodnog pozorišta iz Sarajeva i pozorišta iz Banjaluke, a onda naravno i pozorišta “Kerempuh” iz Zagreba govori o tome da ćemo imati prilike da vidimo jedan od najboljih festivala ove godine u Srbiji, rekao je Bradić.

Umetniči savet na čijem je čelu srpski dramski pisac Željko Hubač i u čijem su sastavu i Miran Hajoš iz Hrvatske i Pavlinka Trifonova iz Bugarske, pomogli su da program festivala bude ovako dobar, rekao je Vladimir Đuričić,  v.d. direktora Narodnog pozorišta Timočke Krajine – Centra za kulturu “Zoran Radmilović” . Zaječar  je poznat po festivalskom duhu i po tome da se sve  karte prodaju za par dana, rekao je Đuričić i dodao da će i ovoga puta sale biti pune i da će festivalska atmosfera biti onakva na kakvu smo navikli. Zaječar će tih 9 dana biti prestonica kulture Srbije, istakao je Đuričić.

Ivan Bekjarev, predsednik žirija 1. Festivala malih pozorišnih formi, koji će u Domu kulture u Kotlujevcu biti održan od 15. do 20. oktobra, naglasio je da će na repertoaru festivala  biti samo nagrađene  monodrame i duo drame.

“Izuzetna mi je čast što će moje slike biti sastavni deo festivala posvećenog Zoranu Radmiloviću”, rekao je poznati srpski slikar Miloš Šobajić, čija će izložba slika biti otvorena u okviru pratećeg programa festivala.

27. Festival “Dani Zorana Radmilovića” otvoriće zaječarsko Pozorišta premijerom predstave “Audijencija/Vernisaž” Vaclava Havela u režiji Božidara Đurovića, a zatvoriće kineska Folklorno – plesna grupa iz provincije Henan, koja će nastupiti u čast nagrađenih, istaknuto je na pres konferenciji u Ateljeu 212 u Beogradu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *