Zaječar: Svečanom litijom počelo obeležavanje crkvene i gradske slave Male Gospojine (VIDEO)

Večernjom službom i svečanom litijom ulicama Zaječara, počelo je obeležavanje crkvene i gradske slave Male Gospojine. 

Pre svečane litije kroz centar Zaječara, u Hramu Rođenja presvete Bogorodice  održana je večernja služba. Nakon službe formirana je povorka u kojoj su barjake i ikone nosili sportisti, pripadnici vojske, policije, a članovi niškog Vojnog orkestra svirali su vojne marševe tokom prolaska litije ulicama Zaječara. Ispred velike slike ruskog cara Nikolaja II hodali su njegovi sunarodnici koji čine takozvani krsni hod posvećen 100- godišnjici ubistva cara Nikolaja. U svečanoj litiji bili su i predstavnici Grada Zaječara – gradonačelnik Boško Ničić i njegovi najbliži saradnici, a crkveno sveštenstvo predvodio je vladika timočki Ilarion koji je na raskrsnicama blagoslovio građane Zaječara.

Mala Gospojina obeležava se sutra jutarnjom službom u hramu, kada će biti obavljeno i sečenje slavskog kolača, a proslavljanje gradske i crkvene slave nastaviće se prigodnim programima tokom dana sve do večernjih sati kada je na gradskom trgu zakazan koncert Lene Stamenković, Igora Gmitrovića i Dragice Radosavljević –Cakane.

 

  

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *