Treći Festival hrišćanske kulture od 20. septembra do 6. oktobra

Festivalski dani započeće 20. septembra, praznovanjem Rođenja Presvete Bogorodice, slave Sabornog hrama i grada Zaječara, prazničnom večernjom službom u 17 sati, nastaviće se svečanom litijom ulicama grada u 18 sati i predavanjem episkopa Atanasija Jevtića od 19 sati. 

Sutradan 21. septembra, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije i Episkop timočki Ilarion služiće svetu arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu u 8,30. Nakon liturgije u zaječarskom muzeju biće otvorena izložba o Mitropolitu Mihailu Jovanoviću, a u popodnevnim satima slavski dan se nastavlja nizom kulturnih manifestacija na skveru.

I ove godine, festivalski dani biće bogati brojnim duhovnim i kulturnim sadržajima. Pored eminentnih predavača, koncerata i promocija novih knjiga savremenih autora, biće održan i međunarodni Filmski festival dokumentarno-duhovnog filma 28, 29, i 30. septembra, koji će pored publike pratiti i internacionalni žiri.

U programskoj ponudi izdvaja se i festivalski dan na Romulijani, otvaranje izložbi slika i fotografija, dečja nedelja, kao i nastupi kulturno – umetničkih društava iz Zaječara i susednih gradova.

Festival se održava u organizaciji Eparhije timočke, podršku Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Republike Srbije i Grada Zaječara.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *