Program kulturnih dešavanja u Zaječaru do kraja avgusta

U Narodnom pozorištu Timočke Krajine danas je održana konferencija za medije na kojoj je novinarima predstavljen program kulturnih dešavanja u organizaciji ove ustanove do kraja avgusta. 

Poseban naglasak bio je na Kampu klasične muzike, koji će biti održan peti put, i to od 14. do 20. avgusta. Vladimir Đuričić, v.d. direktora napomenuo je da će građani imati prilike da uživaju u bogatom programu kulturnih dešavanja u naredne dve nedelje: Sabor frulaša, na kojem će biti održan koncert Bore Dugića, Hajduk Veljkovi dani 18. avgusta, kao i izbor za najlepšu Vlajnu Balkana pod nazivom “Vlaške lepote Balkana”, od 31.8. do 1.9. na kojem će nastupiti Milan Topalović Topalko i folklorna grupa iz Rumunije “Alunel”.

Od 20. avgusta počinje međunarodna likovna kolonija Gamzigrad, koja se ove godine održava dvadest peti put i na kojoj će nastupiti 15 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Francuske. Početak rada kolonije biće obeležen otvaranjem izložbe radova sa prethodne kolonije, u galeriji Doma kulture u Kotlujevcu.

Grad Zajećar će peti put biti domaći Kampa klasične muzike, na kojem će, osim mladih talenata, nastupiti i afirmisani muzički umetnici. Stanoje Jovanović, umetnički direktor Kampa, istakao je da će ove godine, osim polaznika iz Srbije, biti i polaznika iz Bosne i Hercegovine i Luksemburga. “U okviru kampa oni će imati stručna usavršavanja, a organizovaćemo tri koncerta u okviru kampa. Prvi koncert planiran je za 16. avgust na Feliks Romulijani, i to je sada već tradicionalni “Koncert pod zvezdama”, dok će drugi koncert biti organizovan u subotu, 18. avgusta. Završni koncert biće priređen 19. avgusta”, istakao je Jovanović.

Organizatori Kampa su Muzička škola i Udruženje za razvoj kulture i obrazovanja Srpski muzički centar, Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović”, kao i Narodni muzej Zaječar. Pokrovitelj je Grad Zaječar.

“Godinama unazad mnoštvo muzičkih manifestacija organizovano je na Romulijani, na različitim prostorima. Sticajem okolnosti, Romulijana je veoma scenična i vrlo akustična, naročito neki prostori na tom likalitetu. Od pre dve godine imamo i jedan novi objekat, koji nam pruža različite mogućnosti, pa smo tako i prošle godine imali koncert u kuli zapadne kapije, koja je vrlo velika i veoma opremljena. Tako će biti i ove godine”, navela je Maja Živić, direktor Narodnog muzeja Zaječar.

Na kraju konferencije direktor Đuričić je najavio pokretanje inicijative da Zaječar dobije festival horske muzike i da naredne godine budu održana dva muzička festivala.  

 

Foto: Saša Stamenković

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Kultura Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *