Tradicionalna kultura Vlaha predstavljena na festivalu u Dubočanu

U Dubočanu je održan 8. festival tradicionalne kulture Vlaha, uz bogat i sadržajan kulturno-umetnički program. 

Otvaranju festivala prethodio je defile učesnika u živopisnim narodnim nošnjama, kao i kolo, koje su pred mnogobrojnom publikom zajednički odigrala sva kulturno-umetnička društva. 

U ime Mesne zajednice publiku je pozdravio Dragan Petković, predsednik Mesne zajednice Dubočane, i zahvalio se svima koji su organizovali Festival, te poželeo dobrodošlicu gostima i učesnicima. 

Otvarajući smotru, pomoćnica gradonačelnika Marina Milić je u ime gradonačelnika Boška Ničića i u svoje lično ime pozdravila učesnike i posetioce Festivala, i istakla značaj truda domaćina i učesnika Festivala na  očuvanju tradicije i kulture naroda koji dugo živi na ovim prostorima.

Pesme i igre svog kraja predstavila su kulturno umetnička društva “Dubočane” iz Dubočana, “Graničar” iz Halova, “Branislav Nušić” iz Šarbanovca, “Penzioner” iz Zaječara i “Podgorac” iz Podgorca. 

Organizatori ove kulturno-umetničke manifestacije su Ustanova Narodno pozorište Timočke krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” i Mesna zajednica Dubočane, a pokrovitelj je Grad Zaječar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *