UNS: Policija da utvrdi ko je ponovo ugrozio bezbednost novinara Dušana Vojvodića

Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva u Zaječaru da sprovedu efikasnu istragu zbog ponovnog ugrožavanja bezbednosti novinara i vlasnika produkcije “Za media” Dušana Vojvodića, izazvanog odvrtanjem držača točkova na njegovom automobilu. UNS očekuje da istražni organi utvrde da li i ovaj incident ima veze sa Vojvodićevim novinarskim poslom.

Kako je Vojvodić rekao UNS-u prošle srede, vraćajući se iz Beograda, čuo je lupanje u automobilu, za koje je naknadno u servisu utvrđeno da potiče od odvrtanja vijaka na točkovima, što mu se takođe desilo u novembru 2016. godine.

“Odmah sam pozvao policiju koja je napravila zapisnik. Ne želim ni u koga da upirem prstom, ali mislim da to ima veze sa mojim novinarskim, istraživačkim radom i nastavkom filma ‘Kap’ koji prati spor protiv vlasnika hotela u Zaječaru koji je bušenjem bunara izazvao presušivanje arteskih česama “, rekao je UNS-u Vojvodić.

“Kada su mi prvi put 2016. godine olabavljeni brezoni na točkovima, u to vreme sam u svom novinarskom radu došao do ključnih dokaza koji su ukazivali da je vlasnik hotela odgovaran za presušivanje arteskih česama u Zaječaru, što sam kasnije objavio u filmu ‘Kap’, koji je tužilaštvo u krivičnom postupku priložilo sudu kao jedan od dokaza. U istrazi, kada mi je prvi put ugrožena bezbednost, bilo je veštačenja, a inspektor koji je radio na tom slučaju otišao je na bolovanje. Do danas nemam nikakve informacije o rezultatima istrage”, kaže Vojvodić.

UNS ističe da je dužnost policije da obezbedi sigurnost svim građanima, a posebno novinarima koji rade posao od javnog značaja i suočavaju se sa bezbednosnim pretnjama i ugrožavanja bezbednosti od strane onih na čije nezakonite poslove ukazuju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *