U emisiji KONKRETNO na T1 televiziji sumirani rezultati projekta Korupcija nije OK – mladi protiv korupcije (FOTO)

“Korupcija nije OK – mladi protiv korupcije”, naziv je projekta koji je uz podršku Evropske unije nedavno realizovan u Zaječaru. Zaječarski srednjoškolci naučili su kako da prepoznaju korupciju i kako da se sa ovom pojavom bore u životu.

U emisiji “Konkretno” na T1 televiziji, 11. jula, o ovoj temi su govorile Irena Stefanović, učenica Ekonomsko trgovinske škole u Zaječaru i Selena Ristić Vitomirović, predsednica “Dečijeg centra” koji je realizovao ovaj projekat.

 
 
 

Irena je rekla da je bilo srednjoškolaca iz svih srednjih škola i da su se na tim radionicama bavili problemom korupcije, načinom kako se izboriti sa njom.

 
 

“Razmenjivali smo različita životna iskustva, neka različita zanimanja van škole i probali da nađemo rešenje za korupciju. Smatram da smo uspeli da na dobar način sprovedemo ovaj projekat i da napravimo debatu koja je pokazala kako mladi mogu da utiču na jedan opšteprihvaćen društveni problem i kako oni mogu da se izbore sa korupcijom.”

 

Selena Ristić Vitomirović naglasila je u emisiji da “Dečiji centar” u svom delovanju ima jedan poseban deo za edukaciju mladih kao pripremu za adekvatno učešće u demokratskom društvu, a jedna od važnijih stvari je antikorupcijska kultura.

 

 

“Naravno, mi smo mlade pokušali da osvestimo da oni ne uđu u taj krug mišljenja kada postanu odgovorni građani ovog društva, da je korupcija i mito nešto što je prihvatljivo. “Ekšn si” je projekat EU koji na Balkanu sprovodi organizacija “Metamorfozis” čije je sedište u Skoplju. Kada smo pisali projekat nismo bili sigurni da ćemo od 351-ne aplikacije, baš mi ući u 10 odobrenih projekata. Shvatili smo da radimo ispravnu stvar i jako nam je bilo važno kako ćemo ući u tu priču jer je to naš prvi evropski projekat koji je urađen u saradnji sa produkcijskom kućom “Za medijom”.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *