Šestomesečni izvoz RTB-a Bor vredan 138 miliona dolara

Za šest meseci ove godine Turci, Hrvati, Nemci i Bugari kupili su od Rudarsko-topioničarskog basena Bor gotovo 15 hiljada tona bakra vrednosti 103,2 miliona dolara. To je RTB-u, zajedno sa prodajom ostalih proizvoda, obezbedilo 23 odsto veći izvoz nego u istom periodu prošle godine.

S druge strane, domaćim prerađivačima – „Valjaonici bakra“ i „Ist Pointu“ iz Sevojna, kao i borskom „Pometonu“ – RTB Bor je od početka ove godine isporučio 4.400 tona bakra  vrednosti 30,9 miliona dolara. Taj bakar je u obliku limova, traka, praha i trupaca, takođe završio u inostranstvu, pa se može reći da je ukupan izvoz RTB-a Bor za šest meseci ove godine vredan 138 miliona dolara.

Prihod RTB-a Bor od prodaje bakra u junu je 22 miliona dolara, a kompanija je zaradila i dodatnih 600 hiljada dolara od prodaje srebra,  plavog kamena i sumporne kiseline. Sve to je RTB-u Bor obezbedilo ukupan izvoz u maju vredan 22,6 miliona dolara, a ovi proizvodi prodavani su u Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Nemačkoj, Hrvatskoj i Turskoj. 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Ekonomija Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *