Počinje upisna groznica za buduće srednjoškolce

U ponedeljak 18. juna, počinju aktivnosti u vezi predstojećeg upisa đaka u srednje škole. Tog dana, testom iz srpskog jezika, počinje polaganje male mature za svršene osmake. Narednog dana se polaže matematika, a u sredu 20. juna, pred kandidatima će biti tzv. kombinovani test sa zadacima iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Prema podacima Okružne upisne komisije u Zaječaru, za polaganje male mature u školama Zaječarskog okruga, evidentirano je 942 učenika. Najviše svršenih osmaka je u Zaječaru – 503, zatim 212 u Knjaževcu, 138 u Sokobanji, a u Boljevcu je 89 kandidata.

Kako saznajemo, broj slobodnih mesta u srednjim školama je veći nego što ima svršenih osnovaca.

Najveća novina u predstojećem upisu u srednje škole jeste što je promenjen sistem bodovanja za upis u srednje škole. Sadašnji i budući osmaci iz škole će moći da ponesu najviše 60, a na završnom ispitu moći će da osvoje još maksimalno 40 poena.

Ispiti iz srpskog i matematike će nositi po 13 bodova, a kombinovani test 14 bodova. Na testu će biti više pitanja otvorenog tipa, u kojima će se od učenika tražiti da dopišu odgovor. To se posebno odnosi na kombinovani test.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *