Još 10 dana možete razgledati izložbu PRAG I SRPSKI SLIKARI u zaječarskom muzeju (VIDEO)

Reprezentativnu izložbu “Prag i srpski slikari”, koja je od 18. maja u galeriji zaječarskog muzeja, posetilo je do sada oko hiljadu i po ljubitelja umetnosti. Postavka slika naših umetnika, koji su krajem 19. i početkom 20. veka studirali u Pragu, može se razgledati još desetak dana u našem gradu.

U zaječarskom muzeju već dugo nije gostovala ovako značajna postavka srpskih akademskih umetnika koji su u vreme kada su Pariz, Minhen, Beč, bile neprikosnovene evropske kulturne metropole, odlučili da svoje umetničko obrazovanje nastave u Pragu. Poznato je da su češki i južnoslovenski, a naročito srpski umetnici bili, i do danas ostali, blisko povezani, kaže Nina Pogarčić, viši kustos-istoričar umetnosti Narodni muzej “Zaječar”

“Ima puno razloga zbog kojih su likovni umetnici dolazili u Prag. Moramo naglasiti i da je u pitanju sličan jezik, slovensko poreklo, ali i prijateljska atmosfera samog grada, posebno naravno i odlični pedagozi kod kojih su naši studenti gotovo hrlili.”

Zaječarska galerija je druga nakon Beograda koja je ugostila 26 dela, 18 autora među kojima su značajni srpski slikari praške škole:

“Ono što je posebno zanimljivo jeste da posetioci mogu videti dela koja su nastala na samoj Akademiji likovnih umetnosti u Pragu, ali takođe mogu videti i ostvarenja poznatih srpskih umetnika u našoj nacionalnoj istoriji koji u vreme kada su stvarali svoja likovna dela već su bili priznati… spomenula bih recimo Milana Konjovića, Jovana Bjelića, Todora Švrakića…”

Osim slika iz fonda nacionalnog muzeja u Beogradu, ovu postavku čine i slike iz privatnih kolekcija, a zaječarski muzej za avgust planira iz ove grupe umetnika da predstavi samostalno Dušana Adamovića koji je 30-ak godina živeo u Zaječaru i fondu muzeja ostavio svoja brojna umetnička dela. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *