Bor: Čukaru Peki potencijalno jedno od najatraktivnijih svetskih nalazišta zlata i bakra

U ponedeljak će biti označen početak izvođenja istražnih radova izradom niskopa, u okviru geoloških istraživanja mineralnih sirovina bakra i zlata u hidrotermalnom sistemu Čukaru Peki u timočkom regionu, koji sprovodi Rakita Eksplorejšn kod Bora.

Preliminarne analize pokazuju da u zoni Čukaru Peki ima preko 2,6 odsto bakra po toni i čak 1,7 grama zlata, što opravdava 630 miliona dolara koliko se planira da se uloži u novi rudnik, podaci su s početka ove godine. Predviđeni period za eksploataciju ovog rudnog ležišta je 15 godina. Pretpostavka je da bi već 2021. počela faktička eksploatacija. Tokom izgradnje rudnika predviđeno je da bude 1.200 zaposlenih, dok bi tokom rada rudnika bilo preko 600.

Početku istražnih radova prisustvovaće Piter Kukielski, predsednik kompanije Nevsun Risoursiz u čijem je vlasništvu Rakita Eksplorejšn doo i Nj.E. Kati Čaba, ambasadorka Kanade u Republici Srbiji.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *