Takmičenje “HAKATON” u okviru istoimenog projekta održano u Zaječaru (FOTO)

U subotu i nedelju 26/27. maja u prostorijama Tehničke škole organizovano je takmičenje Hakaton u okviru isotimenog projekta koji realizuje Radio klub “Timok” iz Zaječara u okviru programa donacije „ZImanov fond za mlade“ koji realizuje ZIman u saradnji sa Zaječarskom inicijativom, Fondacijom Iskorak i Nacionalnom zadužbinom za demokratiju.

U okviru projekta “Hakaton” održane su radionice za učenike srednjih škola iz Zaječara, Bora, Knjaževca i Majdanpeka. Učesnici radionice su se upozanli sa metodom „Design Thinking“  kao načinom kreativnog razmišljanja i pronalaženjem rešenja za probleme koji se nalaze u njihovom okruženju. Sam Hakaton može osnažiti mlade i za pokretanje sopstvenog posla, pokretanje start up-a, socajalne kampanje i crowdfounding (praksa finansiranja projekta ili poduhvata podizanjem mnogih malih količina novca od velikog broja ljudi, obično preko Interneta – primeri indiegogo, kickstaret i slično). Učesnici su upućeni i na druge konkurse preko kojih mogu realizovati svoje ideje (Social impact award, Delta Biznis inkubator, Aktivne zajednice – Trag fondacija) Cilj samog hakatona je deljenje znanja i iskustva, usvajanje novih veština kroz rad i povezivanje sa drugim pojedincima i grupama iz svoje sredine i okoline. Na samom takmičenju su se mogle videti odlične ideje koje su se bavile problemima u loklanoj zajednici. Zanimljivi je bilo videti rešenja koja su učenici ponudli u oblasti turizma, pronalska posla, kontrole kvaliteta vode i vazduha.

Pobednici takmičenja  su učenici prve godine Tehničke škole u Zaječaru: Petar Stešić, Aleksa, Veljković, Lazar Vasković i Mladen Agić. Ideja pobedničkog tima je bila razvoja aplikacija za mobilne telefone kojom bi građani prijavljivali probleme u lokalnoj zajednici.

Drugo mesto je takodje pripalo učenicima iz Zaječara (Jotović Nastasja, Popović Milan, Prvulović Jovan, Zdravković Nikola) dok je na trećem mestu bio učenički tim iz Knjaževca (Marko Mitrović, Uroš Rakić, Nikola Micić, Mateja Milošević).


Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Društvo, Slobodno-vreme Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *