Donjomilanovčani posetili bratski grad u Rumuniji (VIDEO)

Proteklog vikenda u opštini Svinjice u Rumuniji organizovan je Deveti festival bratimljenja kome su prisustvovali predstavnici bratskog Donjeg Milanovca ali i ostalih opština u Srbiji koje lepo sarađuju sa ovim delom Rumunije.

Da je dug put od Donjeg Milanovca do Svinjica u Rumuniji još jednom su se uverili putnici koji su krenuli na Deveti festival bratimljenja. Dva mesta koja Dunav razdvaja a mogao bi u budućnosti da spaja već nekoliko godina neguju izuzetno lepu saradnju koja bi na obostranu korist mogla da se proširi kroz projekte prekogranične saradnje. U Rumuniji inače postoji krovna organizacija koja više od 25 godina brani interese srpske zajednice u ovoj zemlji.

Postoji takođe ideja da se naselja u Srbiji i Rumuniji povežu brodskom linijom i da se tako ujedno poveže jedan narod u dve zemlje. To bi se moglo takođe iskoristiti i za bržu trgovinsku razmenu. U opštini Svinjice inače živi 350 porodica i oko 900 stanovnika.

U Rumuniji sada ima 18 i po hiljada Srba a Savez Srba u ovoj zemlji organizuje više od 150 kulturnih, edukativnih i naučnih projekata koji predstavljaju važnu sponu sa maticom. Zato je ovaj svojevrsni izlet Milanovčana važan, obilaskom bratskih mesta bolje upoznajemo svoje sunarodnike i mogućnosti kvalitetne saradnje.

 
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *