Pesnik Tomislav Marinković posetio danas zaječarsku Gimnaziju (VIDEO)

U sklopu 33. Festivala mladih pesnika “Dani poezije 2018”, danas je u zaječarskoj Gimnaziji gostovao i sa učenicima prvog razreda na času srpskog jezika razgovarao naš poznati pesnik Tomislav Marinković iz Šapca. Marinković je poslednjih godina, za svoju poeziju jedan od najnagradjivanijih srpskih savremenih pesnika. 

Tomislav Marinković prve pesme počeo je  da piše još početkom osamdesetih godina prošlog veka. Do sada je objavio desetak knjiga pesama za koje je dobio brojne književne nagrade, od nagrade Branka Miljkovića 2004. godine preko nagrade Miroslav Antić i Vasko Popa, do Disove nagrade za 2016. godinu. Zastupljen je u antologijama savremene srpske poezije a pesme su mu prevođene na ruski, makedonski, španski i japanski jezik. Član je Udruženja književnika Srbije:

“Meni je uvek veliko zadovoljstvo da imam priliku da se sretnem sa decom. To nije baš česta prilika ali ovaj festival u Zaječaru i možda još samo onaj u Beogradu koriste period kada se pesnici okupljaju da ih približe deci i da deca mogu da vide te žive pesnike i da mogu da pitaju nešto što bi inače hteli a što nemaju koga da pitaju. Sa velikim zadovoljstvom sam ovde danas u Gimnaziji.”

Učenicima koji ovih dana završavaju prvi razred zaječarske gimnazije, današnji čas srpskog jezika i književnosti bio je drugačiji nego uobičajeno. Imali su retku priliku da u vreme kada dominiraju savremene tehnologije makar 45 minuta, misli posvete magiji koju pruža pisana reč. 

Organizator festivala posvećenog mladim pesnicima je Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu “Zoran Radmilović” a pokrovitelji su grad Zaječar i Ministarstvo kulture i informisanja. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *