U Zaječaru obeleženo 185 godina oslobođenja od Turaka (VIDEO)

Povodom 185 godina oslobodjenja od Turaka, delegacije Grada Zaječara, Vojske, potomaka ratnika, učenika zaječarskih srednjih škola i institucija kulture, položile su danas vence na spomenik Timočanima i Krajincima, oslobodiocima Zaječara iz 1833. godine na gradskom groblju. 

Zaječar je posle više od četiri veka turske okupacije, kada je bio deo Vidinskog pašaluka, 28. aprila po starom a 10. maja po novom kalendaru pre tačno 185 godina, napokon oslobodjen. Prisajedinjenje šest nahija Srbiji, bio je krupan korak ka stvaranju samostalne države ali je trebalo da prodje mnogo vremena da Srbija postane nezavisna država. To se, naime, dogodilo tek na berlinskom kongresu 1878. godine. U ustanku koji je 8. maja počeo u svrljiškoj nahiji i koji je prethodio oslobodjenju Timočke Krajine i u bitkama te 1833. godine  poginulo je 126 ratnika čiji se posmrtni ostaci nalaze na ulazu u zaječarsko groblje gde je i spomenik:

“Danas kao zahvalni potomci vredni njihove žrtve za našu slobodu, stojimo pored ovog skromnog spomen obeležja kao što su i oni sami bili i odajemo im dužnu poštu uz poruku da nisu zaboravljeni i da je njihovo junaštvo nama danas primer kako se valja boriti za krst časni i slobodu zlatnu. Neka je večna slava Timočanima i Krajincima palim za oslobodjenje Zaječara 1833. godine”, rekao je Saša Ivanović, pomoćnik gradonačelnika Zaječara.

Istoričari se slažu da je 10. maj 1833. godine jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Zaječara koji se inače prvi put pominje 1466. godine:

“Ovde leže upravo njihove kosti koje su dugo bile zakopane na mestu bitke koje se nalazi negde u visini mosta koji vodi prema selu Veliki Izvor u koji su Turci te 1833. prebegli nakon progona u Zaječaru. Znači, svakako najznačajniji datum u istoriji našeg grada jeste taj 28. april po starom kalendaru a 10. maj po novom”, Bora Dimitrijević, arheolog i istoričar.

Parastos izginulim ratnicima za oslobodjenje Zaječara od turskog ropstva, danas su služili sveštenici Timočke eparhije.   

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *