Dan pobede nad fašizmom (VIDEO)

Dan pobede nad fašizmom, 9. maj obeležen je u Zaječaru  polaganjem venaca na spomenik poginulima za oslobođenje grada u Drugom svetskom ratu. 

Delegacije, među kojima su bili predstavnici ambasade Ruske federacije u Srbiji, čelni ljudi grada Zaječara i boračkih organizacija, kao i pripadnici Vojske Srbije  prisustvovali su ceremoniji polaganja venaca na Dan pobede nad fašizmom. Ovim povodom gost Zaječara bio je ataše Ruske ambasade Denis Krugov:

“Veliki dan koji nas ujedinjava, Srbiju i Rusiju, to je Dan pobede u Drugom svetskom ratu, Velikom otadžbinskom ratu kako se govorilo u Rusiji.”

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u znak sećanja na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Prilikom sastanka u Gradskoj upravi koji je organizovan takođe danas čulo se da je Zaječar oslobođen 8. oktobra i da će predstavnici Rusije biti pozvani na obeleževanje još jednog važnog datuma kada bi se moglo razgovarati o daljoj saradnji. Boško Ničić, gradonačelnik Zaječara rekao je da očekuje u narednom periodu da se jedan ruski grad i Zaječar pobratime:

“Utvrditi jedan grad koji će biti bratski grad Zaječaru i s kojim ćemo zajedno čuvati to što nad je spojilo istorijski, jedno veliko stradanje pre svega vojnika Crvene armije u oslobođenju našeg grada. Nadam se da će se to realizovati do jeseni, ali se isto tako nadam da ćemo dugo godina svi zajedno obeležavati sećanje na te ljude koji su herojski dali živote za oslobođenje kako našeg grada, tako i šire.”

Na ovaj dan, dodao je gradonačelnik važno je podsetiti na značaj jedinstva u tome da se nikad ne dozvoli da zlo pobedi dobro.

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *