Ljubav prema konjima od najmlađih dana (VIDEO)

U ataru sela Zlota, nedaleko od Bora, Ana Knežević je na imanju svoje bake osnovala Konjički klub. Sada ima 12 konja raznih rasa i veličina i okuplja decu i mlade koje privlači konjički sport.

Ana Knežević iz Bora od malena je volela konje i maštala da ima konjički klub. Imala je sreće jer je baka ostavila veliko imanje u pitomoj okolini Bora, te su ona i njen momak Aleksandar ovde počeli da stvaraju svoju oazu za ove plemenite životinje: 

“U planu nam je da to što više proširimo, da što više ljudi zavoli ovaj sport, jer je zaista redak sport u Srbiji, retko ko ima mogućnost da negde jaše konje i da se takmiči.”

Za sada ima 12 grla raznih rasa i uzrasta, ali je većina po okolnim šumama i pašnjacima. Kaže da ih je nabavljala tako što su to bile životinje koje niko nije hteo, ili su bile povređene. Lečili su ih tako da uz pažnju I ljubav koju ovde imaju, sada idu i na takmičenja, kaže Aleksandar Simić:

“Mi se takmičimo u fejd disciplinama, to je dresura, endjurans i preskakanje prepona. Što je konj kvalitetniji, rasni… može da postigne bolje rezultate, ali i ovi  naši konji, koji su spašeni da kažem, mogu da se takmiče.” 

Nataša Dragomirović od malena je uz konje i prošle godine je bila u Nišu na takmičenju. Jaše nekoliko konja ali joj je Zlatko omiljen:

“Odličan je osećaj i priroda je dobra, imamo i terensko jahanje i uživamo. Ja jašem uglavnom sve konje, ali se odredi jedan konj po jahaču, koji treba da se brine o njemu.”

Petru Veličković i Branku Mihajlović roditelji su još kao bebe dovodili ovde, tako da one već hrabro jašu uz vodiča Milenu Antanasković:

“U ovaj klub dolazim oko 6 godina, krenuli smo sa treninzima, spremamo se za takmičenja. Ovde trenutno sada pomažem, danas sam šetala našeg najmlađeg člana.”

Milenin otac, Nenad Antanasković iz Brestovca potvrđuje ljubav svoje ćerke prema konjima:

“Moja ćerka je od samog početka tu, ona jaše, jednostavno voli da bude u prirodi sa konjima i to joj pričinjava zadovoljstvo.”   

Prostor konjičkog kluba i dalje se uređuje kako bi i deci i njihovijm roditeljima bilo što prijatnije tokom boravka.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *