Nakon planova od pre 10-ak godina uskoro realizacija projekta Otvoreno kupalište u Specijalnoj bolnici Gamzigrad (VIDEO)

Pre desetak godina u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Gamzigrad došli su na ideju da ovde izgrade otvoreni bazen ali za ovu investiciju nikad nije bilo novca. Ipak, dugogodišnja želja zaposlenih trebalo bi da se ostvari za manje od godinu dana jer je sredstva za ovaj projekat obezbedilo Ministarstvo turizma.

Razvoj banjskog turizma jedna je od grana koja je u ekspanziji u celom svetu, zato je važno da i srpska lečilišta idu u korak sa ovim trendom. Gamzigradska banja tek je nedavno dobila status banje a Specijalna bolnica za rehabilitaciju koja se nalazi ovde nastavlja da radi na tome da privuče domaće ali i strane pacijente. Dva zatvorena bazena sa termomineralnom vodom već dugo se koriste a za manje od godinu dana trebalo bi da bude završen i jedan koji će biti pod vedrim nebom, novac je obezbedilo Ministarstvo turizma, kaže  dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju Gamzigrad:

“Ukupna vrednost projekta je 22 miliona dinara, Otvoreno kupalište Gamzigradska banja, namenjeno našim korisnicima ali i međunarodnim koji dolaze iz Bugarske. Ministarstvo turizma je obezbedilo nepovratna sredstva u vrednosti od 17 miliona koje pokriva sve troškove osim izrade projekta. Kratak je rok, verujem da ćemo imati razumevanje loklane samouprave oko nadzornih organa, i sve je to naš trošak.”

Postoji takođe šansa da budu realizovani još neki građevinski radovi kao na primer uređenje ravnog krova i izgradnja apartmana, u ovome bi zajedno učestvovali Ministarstvo privrede i lokalna samouprava. Ukupna vrednost bila bi 25 miliona dinara.

“S obzirom na to da smo mi Specijalna bolnica i da je naš osnivač Ministarstvo zdravlja, da su svi ovi konkursi, projekti Ministarstva zdravlja a sredstva su negde od lokalne samouprave a negde su izdvojena iz Ministarstva, isključivo domaćeg porekla koristim priliku da odgovorim ljudima koji pitaju da li to ima neke veze sa privatizacijom i sa ulaganjem nekog stranog kapitala, odgovorno kažem da postoji proces privatizacije koji jeste TP Romulijane koji jeste većinski vlasnik zemljišta koje sa nama nema veze osim komšijskih, u blokadi je hotel i tu se priča oko privatizacije. Ulaganje stranog kapitala, prodaja banje apsolutno nikakvih dodirnih tačaka nema sa svim o čemu sam prethodno govorio.”

Razmišlja se i o projektima energetske efikasnosti, odnosno  zameni dotrajalih prozora, rasvete i ugradnji solarnih panela.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *