Suzbijanje finansijskog kriminala i korupcije – hapšenja i u Zaječaru i Boru

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, u saradnji sa nadležnim tužilaštvima i Poreskom policijom, u više odvojenih akcija suzbijanja finansijskog kriminala i korupcije, u prethodnih nekoliko dana uhapsili su 16 osoba osumnjičenih da su u periodu od 2013. godine do danas počinili više koruptivnih i drugih krivičnih dela, dok su protiv još 42 osobe podnete krivične prijave u redovnom postupku. Hapšenja je bilo i u Zaječaru i Boru.

 

Pripadnici zaječarske policije, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv v.d. odgovornog lica Javno komunalnog preduzeća “Higijena Zaječar”, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je on aprila 2016. godine doneo rešenja o otkazu ugovora o radu zbog viška zaposlenih za dvanaestoro radnika zbog prestanka potreba za obavljanjem poslova na koje su bili raspoređeni, pri čemu im je suprotno Zakonu o radu obračunao i isplatio otpremninu samo za godine rada provedene u radnom odnosu kod poslednjeg poslodavca JKP “Higijena Zaječar”.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, na taj način radnicima je manje obračunata otpremnina, s obzirom da se ona obračunava za sve godine rada u radnom odnosu u javnom sektoru, u skladu sa  Zakonom o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Osumnjičeni je time bivšim zaposlenima JKP “Higijena Zaječar” koji su proglašeni tehnološkim viškom naneo štetu višu od ukupno 2,5 miliona dinara.                     

                        ***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Zaječaru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva, podneli su krivičnu prijavu protiv zaposlenog u preduzeću AD “Srbija Kargo”, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo prevara u obavljanju privredne delatnosti.

Sumnja se da je on juna 2016. godine lažno promenio prebivalište i na taj način ostvario pravo na naknadu i naplatio od firme troškove prevoza za odlazak na rad i dolazak sa rada. Osumnjičeni se tereti da je na taj način oštetio preduzeće “Srbija Kargo” za oko 170.000 dinara, navodi se u saopštenju MUP-a.

                       ***

Pripadnici borske policije uhapsili su D.S. (1972), osumnjičenog da je neovlašćeno bez odobrenja Narodne banke Republike Srbije obavljao menjačke poslove. Policija je kod osumnjičenog, koji je uhapšen prilikom zamene sto evra za dinare, pronašla i oduzela 3.380 evra i 11.800 dinara.

Osumnjičeni je uz krivičnu prijavu priveden Osnovnom javnom tužilaštvu u Boru, prenosi MUP Srbije u svom saopštenju.

                       ***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Negotinu, podneli su krivičnu prijavu protiv odgovornog lica preduzeća “Calibar” iz Mladenovca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Sumnja se da je on sačinio potvrdu neistinite sadržine u kojoj je naveo da je pištolj, vlasništvo fizičkog lica, bio na servisu u preduzeću “Calibar” marta 2017. godine i da je tom prilikom utvrđeno da je potpuno funkcionalno i bezbedno za upotrebu, iako je pištolj predat policijskoj stanici Stari Grad u Beogradu novembra 2016. godine.

                      ***

Pripadnici policije u Boru, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg  javnog tužilaštva u Nišu, podneli su krivičnu prijavu protiv funkcionera mesne zajednice Zlot i šumara u Šumskoj upravi u Boru, zbog postojanja osnova sumnje da su  počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Kako se navodi u saopštenju, sumnja se da je prvoosumnjičeni polovinom novembra 2017. godine, drugoosumnjičenom šumaru omogućio da prisvoji tri stabla topole, koja su bila u vlasništvu mesne zajednice Zlot, kao tehničku građu.

                      ***

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Boru, po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, podneli su krivičnu prijavu protiv zaposlenog u Osnovnoj školi “Pavle Ilić Veljko” u Prahovu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je on tokom 2015, 2016. i 2017. godine obavio niz nezakonitih prenosa novčanih sredstava sa žiro-računa škole i sa računa roditeljski dinar na svoje privatne tekuće račune.

Na taj način osumnjičeni je pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 250.000 dinara.

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Hronika Tagovi: , , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *