Neobičan drveni ZOO vrt u Sikolu kod Negotina (VIDEO)

U selu Sikolu kod Negotina već nekoliko godina penzioner Miloš Jovanović stvara svoj drveni zoološki vrt pod otvorenim nebom. Već ima 40-ak životinja u prirodnoj veličini, a želja mu je da napravi lipicanera i najvišeg i najnižeg čoveka na svetu.

Pravo životinjsko carstvo Miloša Jovanovića iz Sikola, s prvim lepim danima izlazi iz zimovnika na njegov plac oko kuće kako bi prolaznici i gosti upoznali neobičnu faunu. Miloš se najviše raduje deci zbog koje i pravi drvene životinje kako bi ih upoznali dok ne odrastu da odu do pravog zoo vrta:

“Sve je tako lepo, zanimljivo… njemu je prvi put da izađe u prirodu, pa smo odabrali ovo mesto”, kaže Tatjana Trnkić sa malim sinom Konstantinom u naručju.

Miloš kaže da je počeo sasvim slučajno, njegovo oko u pojedinim granama videlo je obrise glava i ekstremiteta pojedinih životinja. Motorna testera, sekira, keser, lepak, farba uglavnom je sve od alata i materijala što koristi, a najlakše je raditi sa lipom, jasenom, hrastom i orahom:

“Ovaj panj koji je izvučen iz zemlje i srndać bi moga da se uradio od njega uz neku malu doradu i da ispadne ta životinja. Neki mali srndać, lane ili tako nešto.”

Miloš je predan poslu i kada je u stvaralaškom žaru supruga Ana ga ne ometa:

“Ne traži nikakvu pomoć, sve on to sam radi i kad počne da radi ne manjuje dokle god ga ne uradi”, kaže Ana Jovanović. 

Prva je bila figura čoveka za koju su mu drugi rekli da je autoportret, zatim je dodao ženu da nije sam, a onda su se ređale životinjske vrste kao iz Nojeve barke, među njima se našlo i drveno oružje…

“Uradio sam tamo onaj arsenal naoružanja koje je verno originalu ali je isključivo sve od drveta, samo ekser može da bude od metala. Uradio sam top Hajduk Veljka, taj top sam uradio isti kao što je u muzeju u Negotinu.”

Ovaj narodni umetnik već ima nove izazove, želi da napravi najvišeg i najnižeg čoveka na svetu, a u drvenom zološkom vrtu uskoro bi mogao da se nađe i beli konj rase lipicaner. Samo da se nađe povoljno drvo… 

 

Svi mediji koji preuzmu vest ili fotografiju sa portala Za media u obavezi su da navedu izvor. Ukoliko je preneta integralna vest,u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Kategorije: Vesti Tagovi: , , Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *